Naktį iš šeštadienio į sekmadienį įvestas vasaros laikas

Šį sekmadienį miegojome valanda mažiau – Lietuvoje įvestas vasaros laikas, kuris bus atšauktas tik spalio pabaigoje.

Sekmadienio naktį, 3 val. laikrodžių rodyklės Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje, buvo pasuktos viena valanda į priekį.

Vasaros laikas įvedamas kasmet paskutinį kovo sekmadienį.

Sezoniniu vadinamas vasaros laikas bus taikomas daugiau kaip pusmetį – iki paskutinio spalio sekmadienio, kai 4 val. ryto laikrodžius reikės pasukti viena valanda atgal.

Laikas dukart per metus keičiamas atsižvelgiant į Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vasaros laiko susitarimų. Ši direktyva buvo pakartotinai patvirtinta 2001 m. Nustatyta, kad ji veiks neribotą laiką, nebent ES valstybės sutars atsisakyti reguliaraus vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo.

Direktyvoje pabrėžta būtinybė, kad sezoninis laikas būtų taikomas visoje ES, tai yra faktiškai neleidžiama atskirai Bendrijos valstybei jo atsisakyti. Aiškinama, kad laiko kaitaliojimas turi esminės įtakos energetikos, transporto ir kitų ekonomikos sričių darbui.

Pernai Lietuvoje įvedus vasaros laiką visuomenėje vėl kilo diskusijų dėl laikrodžių sukinėjimo tikslingumo. Į ją įsikišo netgi Seimas.

Gegužę parlamentarai priėmė nutarimą, kuriuo paragino Vyriausybę atlikti tyrimus, ar tikrai Lietuvoje būtina kasmet du kartus persukti laikrodžius. Be to, nurodyta kreiptis į ES institucijas su prašymu peržiūrėti nustatytąją tvarką ir galbūt atsisakyti daugiametės praktikos.

Tačiau Seimo nutarimas faktiškai nebuvo įgyvendintas. Nurodytiems tyrimams atlikti Vyriausybė nerado lėšų. O Europos Komisijos neoficialiai pasiteiravus dėl sezoninio laiko tikslingumo, buvo gautas atsakymas, kad nė viena kita ES valstybė nekelia šio klausimo. Lietuva tapo vienintelė, kurioje dėl sezoninio laiko priimti net aukščiausių valstybinių institucijų teisės aktai.

Pernai Europos Komisija paskelbė grafiką, pagal kurį mažiausiai iki 2016 m. bus įvedamas ir atšaukiamas vasaros laikas.

Tačiau šių metų pabaigoje numatoma paskelbti naują komunikatą dėl ES nurodymo visoje Bendrijoje taikyti sezoninį laiką. Į jį bus įrašyta skeptiška Lietuvos nuomonė šiuo klausimu.

Analogiškame komunikate 2007 m. ES institucijos paskelbė išvadą, kad „nustatytas vasaros laiko režimas išlieka tinkamas“.

Sezoninį laiką turi dauguma Senojo žemyno valstybių ir dešimtys kitų pasaulio šalių. Tiesa, kai kurios atsisakė laikrodžių sukinėjimo. Tarp tokių valstybių pernai atsidūrė ir Lietuvos kaimynės Rusija bei Baltarusija.

Pernai kovo pabaigoje šios šalys paskutinį kartą įvedė vasaros laiką ir jo jau nebeatsisakė spalio mėnesį, kai reikėjo laikrodžius sukti atgal.

Tačiau šis valdžios sprendimas sukėlė diskusijas Rusijoje. Nemažai žmonių liko nepatenkinti, kad žiemos sezoną rytais ėmė švisti visa valanda vėliau, nei įprasta. Pavyzdžiui, Maskvoje per Naujųjų metų šventes prašvisdavo tik beveik prieš 11 val. Visas rytas, kuris laikomas darbingiausiu paros metu, išlikdavo tamsus.

Todėl vėl Rusijos prezidentu išrinktas Vladimiras Putinas viešai pasižadėjo svarstyti sezoninio laiko sugrąžinimo klausimą. Gali būti, kad ateinantį rudenį Rusija vėl pasuks laikrodžius viena valanda atgal.

Paskui Maskvą šiuo klausimu seks ir Minskas.

Ukraina pernai taip pat buvo paskelbusi, kad atsisakys laikrodžių sukinėjimo, tačiau rugsėjį, įvertinusi visus „už“ ir „prieš“, atšaukė šį savo sprendimą. Šioje šalyje išliko sezoninio laiko įvedimo ir atšaukimo praktika.


Šiame straipsnyje: Vasaros laikaslaikrodžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Durnių laivas

Durnių laivas portretas
Tas laikrodžių rodyklių sukiojimas – PAMINKLAS ŽMONIŲ KVAILUMUI… Rusija, Baltarusija, Ukraina šitos nesąmonės jau atsisakė. Kelis metus ne tik Rusijoje, bet ir keliose JAV valstijose, kuriose kaitaliojimas laikas, trukęs tyrimas parodė,kad kalbos apie sutaupomą elektros energiją tėra mitas.Po laiko keitimo sunaudojama net daugiau... Tyrimų rezultatai: 1. Perėjus prie vasaros laiko, elektros sutaupoma TIK per 1-as 3 savaites ir TIK 0,01%. Tos energijos Rusijai užtektų 2 val.. 2. Perėjus prie žiemos laiko, energijos sunaudojama DAUGIAU 0,02%. Sumoje dėl laiko kaitaliojimo Rusijoje elektros energijos sunaudojama 0,01% DAUGIAU. 3. Karvių fermose po laiko pakeitimo 3-4 savaites karvės duodavo iki 20% mažiau pieno. 4. Paukštynuose, po laiko pakeitimo 3-4 savaites vištos dėdavo iki 15% mažiau kiaušinių. 5. Po laiko pakeitimo per pirmas 3-4 savaites išaugdavo: miego sutrikimų – 22%, psichinių susirgimų – 17%, infarktų – 12% 6. Apklausus 100.000 žmonių, 82% - prieš laiko kaitaliojimą, 12% - nesvarbu, 6% - už. JAV ir Rusijoje, atlikus tyrimus, nustatyta: Nauda valstybei dėl sutaupytos elektros ir gyventojų mokesčių už daugiau sunaudotą energiją - apie $1 vienam gyventojui. Žala, kurią patiria valstybė dėl sumažėjančio darbingumo, išaugusių išlaidų padažnėjantiems susirgimams gydyti, dėl išaugančio avaringumo ir kt. - apie $126 vienam gyventojui... Paaiškėjo,kad laiko keitimas sukelia stresą ne tik žmonėms,bet ir gyvuliams,nes sutrinka jų maitinimo ciklas. Kai kuriose srityse jau anksčiau žemės ūkuose buvo atsisakyta kaitalioti laiką. Pagaliau sveikas protas Rusijoje nugalėjo.Tuo keliu pasuko ir Ukraina bei Baltarusija. Nuo 2011 rudens laikrodžių rodyklės nebesukiojamos. Tik eurosojūzo ir Lietuvos bukapročiams niekaip nedašunta… Tai rodo, kad jiems VISIŠKAI NERŪPI ŽMONĖS, o rūpinasi tik stambiojo kapitalo vertelgomis.

as

as portretas
jeigu Rusija tau rodiklis,tai vaziuok ir gyvenk

1-am komentatoriui

1-am komentatoriui portretas
Tai tu sesk i ta durniu laiva ir plauk na..ui. Vasaros laikas lb gerai. Pagalvok, kiek ilgai vakare sviesiu, kiek galima per diena nuveikti darbu, nes ir atsukus laika saule teka lb anksti, o koks tolkas neatsukus, kad birzeli saule tekes 3h nakties, o leisis pries 22h? As apskritai sakyciau, kad 2h galim pasukti i prieki, kad saule leistusi 2h veliau.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių