Nacionaliniame gailestingumo kongrese laukiama 10 tūkst. žmonių

  • Teksto dydis:

Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas tikisi, kad nacionaliniame gailestingumo kongrese šią savaitę dalyvaus bent 10 tūkst. žmonių.

Kongresas, kuris yra rengiamas pirmą kartą Lietuvos istorijoje, vyks nuo penktadienio iki sekmadienio.

„Mes turime viltį, kad per šias dienas 10 tūkst. tikrai turėtų susirinkti“, - žurnalistams Lietuvos vyskupų konferencijos sekretoriate ketvirtadienį sakė arkivyskupas.

Kongreso metu daugiausiai vyks pamaldos, taip pat planuojami įvairūs kultūriniai renginiai, šeštadienio vakarą Katedros aikštėje numatytas koncertas.

Šį krikščionims katalikams svarbų renginį sekmadienį vainikuos jo dalyvių procesija nuo Nepriklausomybės aikštės iki Katedros, nešant Dievo gailestingumo paveikslą.

„Jėzaus paveikslas nešamas meldžiant, kad žmonės būtų išlaisvinti iš jų pančių ir tuo pačiu, kad išlaisvintų savo gailestingumu ne tik Vilniaus miestą ir Lietuvos gyventojus, bet ir viso pasaulio žmones“, - sakė G.Grušas.

Popiežiui Pranciškui gailestingumo idėją laikant esmine savo pontifikato dalimi, arkivyskupas teigė, kad ši mintis turėtų persismelkti ir Lietuvoje.

„Už tą mes melsimės ir mūsų procesijoje, ir minėdami Gailestingumo jubiliejų, ir per šį renginį, kad mes iš tikrųjų būtumėme perkeisti tuo gailestingumu ir kad tas keistų mūsų širdis, mūsų visuomenę ir mūsų bažnyčią“, - kalbėjo arkivyskupas.

Į nacionalinį gailestingumo kongresą šią savaitę taip pat atvyks aukščiausias kardinolas Vatikano hierarchijoje, valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas).

„Jis atvyksta čia su Šventojo Tėvo palaiminimu“, - sakė Vatikano pasiuntinybės Lietuvoje atstovas, monsinjoras iš Ganos Matthew Amponsah - Saamoa (Metjus Amponsa - Samoa), turėdamas omenyje popiežių Pranciškų.

Pasak jo, P.Parolino vizitas padės tiek sustiprinti krikščionių bendrabūvį Lietuvoje, tiek pasitarnaus plėtojant dvišalius santykius.

G.Grušas sakė matantis galimybių, kad į Lietuvą atvyktų ir pats popiežius.

Jo teigimu, Pranciškus šiemet ne tik paskelbė Gailestingumo jubiliejų, tačiau jo dėmesys socialiniams, gailestingumo klausimams visuomet buvo didelis ir Lietuvą pontifikas gali aplankyti sulaukęs šalies dėmesio tais pačiais klausimais

„Jeigu mes parodysime, kad mums tas irgi rūpi, jeigu mes parodysime, kad mūsų valstybei, mūsų visuomenei to reikia ir esame pasiruošę ir kad mums reikia jo pastiprinimo, manau, kad tas aidas ir ten nuskambės“, - teigė G.Grušas.

Numatoma, kad P.Parolinas sekmadienį dalyvaus piligrimų eisenoje Vilniaus centre, Katedros aikštėje aukos mišias. Prezidentė Dalia Grybauskaitė Vatikano premjerui prilyginamą kardinolą priims pirmadienį, jis taip pat turėtų susitikti ir su ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi

Kardinolas važiuos aplankyti ir Kryžių kalno, susitiks su Kryžių kalno pranciškonų bendruomene.

Taip pat jis aplankys lakūnus Karinių oro pajėgų bazėje Šiauliuose. Čia dislokuoti ir NATO oro policijos misiją vykdantis portugalų karių kontingentas.

„Šventasis Sostas daugelį metų rūpinasi karių sielovada. (...) Mes pažymime, kad NATO daro didelį darbą saugumo, taikos palaikymo misijoje“, - sakė G.Grušas.

Po vizito Lietuvoje P.Parolinas vyks į Estiją ir Latviją.

Šiemet krikščionys katalikai mini Gailestingumo jubiliejų. Tokių jubiliejų tradicija tęsiasi apie 700 metų.

Paskutinis jubiliejus buvo paskelbtas 2000 metais tuomečio popiežiaus Šv. Jono Pauliaus II, Bažnyčiai žengiant į trečiąjį tūkstantmetį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių