Motinystės pašalpos dydžio ribojimas prieštarauja Konstitucijai

  • Teksto dydis:

Nustatytos „Sodros“ lubos motinystės pašalpai prieštarauja Konstitucijai – pašalpa turi siekti moters iki nėštumo atostogų gauto atlyginimo vidurkį, antradienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

KT kartu pažymi, kad šio sprendimo įgyvendinimas pareikalaus papildomų lėšų, todėl oficialiai jis įsigalios 2017 metų sausio 2 dieną. Nutarimu KT pasisakė dėl motinystės pašalpos, kuri mokama už nėštumo ir gimdymo atostogų laiką – 70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir 56 (arba 70) kalendorines dienas po gimdymo.

Konstitucinio Teismo nutarime pažymima, kad pagal Konstituciją valstybė turi pareigą kurti šeimai, motinystei, tėvystei ir vaikystei palankią aplinką, o atostogos dirbančioms motinoms iki gimdymo ir po jo „yra specifinė motinystės ir vaikystės apsaugos priemonė, skirta dirbančios nėščios ir pagimdžiusios moters ypatingos būklės ir sveikatos apsaugai, taip pat ypatingam motinos ir vaiko ryšiui pirmosiomis jo gyvenimo savaitėmis užtikrinti“.

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius BNS teigė, kad patį KT nurodymą įvykdyti ir sutvarkyti teisinę bazę neturėtų būti sudėtinga. Tačiau svarbu, kiek tam prireiks papildomų lėšų - „Sodra“ tai šiuo metu skaičiuoja.

„Mums įgyvendinti didelės problemos nebus, išskyrus, kiek tam reikės lėšų - ar reiks skolintis, ar turėsime savų, gal būsime jau subalansuoti. Kol kas sunku tai įsivertinti, kol nežinome skaičių, bet pats techninis įgyvendinimas neturėtų būti problema“, - BNS sakė M.Sinkevičius.

KT teigimu, sudarant sąlygas dirbančiai moteriai tam tikrą laiką iki gimdymo ir po jo atsitraukti nuo darbinės veiklos, šių atostogų apmokėjimas turi būti siejamas su dirbančios moters iki atostogų gautu atlyginimu, o pagal ligšiolinę tvarką maksimali motinystės pašalpa galėjo būti gerokai mažesnė už moters gauto atlyginimo vidurkį.

Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymas, kiek jame nustatyta, kad maksimalus kompensuojamasis uždarbis motinystės pašalpai apskaičiuoti negali viršyti teisės į ją atsiradimo mėnesį galiojusių draudžiamųjų pajamų 3,2 dydžio sumos (1,4 tūkst, eurų šiuo metu) pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai.

KT nutarime pažymi, kad Seimas privalo nustatyti tokį teisinį reguliavimą, pagal kurį šių atostogų apmokėjimas būtų siejamas su dirbančios moters iki atostogų gautu atlyginimu. Kartu Konstitucinis Teismas priminė, kad Seimas gali pasirinkti, iš kokių šaltinių bus apmokamos dirbančių motinų atostogos iki gimdymo ir po: jos gali būti finansuojamos biudžeto lėšomis; apmokamos „Sodros“; gali būti pasirenkamas dar kitoks finansavimo modelis.

KT antradienį kitu nutarimu taip pat prieštaraujančiomis pripažino šiuo metu jau nebegaliojančias teisės aktų nuostatas, įtvirtinusias teisę gauti motinystės pašalpą neįgijus nustatyto stažo dėl mokslo. Kaip pažymėjo KT, neleistinai buvo nustatytas toks reguliavimas, kad dar studijuodamos dirbti pradėjusios moterys atsidurdavo blogesnėje padėtyje nei tos, kurios įsidarbino po atitinkamos mokyklos baigimo.

Anksčiau galiojo tvarka, kad moterims iki 26 metų, neįgijusioms ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo dėl to, kad mokėsi, motinystės pašalpa buvo skiriama tik tuo atveju, jeigu jos įsidarbindavo per tris mėnesius nuo mokyklos baigimo. Tais atvejais, kai jaunos moterys įsidarbindavo prieš baigdamos atitinkamą mokyklą, pagal teisinį reguliavimą joms motinystės pašalpa negalėjo būti skiriama.

Šiuo metu tvarka jau pakeista: motinystės pašalpos dirbantiems asmenims iki 26 metų, neįgijusiems reikiamo stažo dėl mokslo, skiriamos, jei jiems per metus nuo mokslo baigimo buvo suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, neatsižvelgiant į tai, kada – iki mokyklos baigimo ar ją jau baigę – jie pradėjo dirbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Vai, kaip gražiai išlankstė. O kai serga žmogus, tai užtenka už nedarbingumą mokėti ir 80 procentų? O ką, čia jau neprieštarauja Konstitucijai? Tai kuo skiriasi nėštumo pašalpa? Atrodo, dar nepanaikintas Konstitucijos straipsnis, įpareigojantis tėvus išlaikyti savo vaikus. O gal šis sprendimas dėl to, kad pačių teisėjų algos didelės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių