Mokytojų padėtis negerėja: profsąjungos ėmė ruoštis streikui

  • Teksto dydis:

Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė ketvirtadienį patvirtino veiksmų planą, pagal kurį numatytas pasirengimas streikuoti.

„Iki spalio 1-osios turime pasirengti įspėjamam streikui, o lapkritį-gruodį vyktų terminuoti ir neterminuotas streikai“, - BNS sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Pagal patvirtintą planą, per 10-15 dienų turėtų būti surengtos apklausos mokyklose, ar pritariama streikui.

„Manome, kad tiek laiko užtenka sukviesti kolektyvus ir paklausti nuomonės. Rugsėjo pradžioje galėsime tiksliai pasakyti, ar turime pritarimą, ar ne“, - teigė A.Navickas.

Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė streikus inicijuoja, nes Švietimo ir mokslo ministerija esą nevykdo jų iškeltų reikalavimų dėl mokytojų padėties gerinimo.

Ši jungtinė švietimo darbuotojų profesinė organizacija reikalauja iki rugsėjo 1 dienos atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 metų. Tuomet mokinio krepšelis siekė 3774 litus, šiuo metu – 3348 litus.

Taip pat reikalaujama ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo lavinimo mokytojų atlyginimams, iki 128 litų grąžinti bazinę mėnesio algą.

Tarp keliamų reikalavimų - ir raginimai mažinti darželių grupes bei klases mokyklose. Siekiama, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigų 1,5 metų vaikų grupės būtų sumažintos iki 10 vaikų, 3-7 metų – iki 15 vaikų, bendrojo ugdymo mokyklų pradinėse klasėse maksimalus mokinių skaičius neturėtų viršyti 20-22, 5-8 klasėse – 24-26, 9-12 klasėse – 22-24 mokinių.

Profsąjunga reikalauja, kad būtų pasirašyta šakos kolektyvinė sutartis, o iki 2015 metų rugsėjo 1 dienos sudarytos sąlygos mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.

Į Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinę atstovybę yra susibūrusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga, Lietuvos profesinė sąjunga "Sandrauga“, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“.

A.Navicko teigimu, tai didžiausia švietimo darbuotojus vienijanti profesinė sąjunga.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kvailam jankiui

kvailam jankiui portretas
ar tu skiri mokytojų ir Kijevo klausimus? matosi, kad esi visiška kremliaus mazgotė. Beje, mokytojai gali per daug nšūkauti, jie gauna didesnes algas, nei gydytojai. Tegu paskelbia savo atlyginimų vidurkį kiekvienos paskirties mokytojai ir gydytojai. Tuomet galima bus daryti išvadas. O tu, šiukšle, kiek gauni iš darbdavio putino-teroristo?

Ot ir ne

Ot ir ne portretas
Kol norint padoriai išlaikyti egzaminus didžiumai mokinių (o ne keliems paskiriems tinginiams) būtina samdytis korepetitorius, tol mokytojai neverti net tų algų, kurias gauna. Taip, mokytojo darbas nelengvas; taip, už mokytojo darbą turi būti gerai atlyginama; bet pirmiausia reikia tą darbą gerai atlikti.

Liaudis turėtų palaikyti mokytojus,

Liaudis turėtų palaikyti mokytojus, portretas
nes tai beveik vieninteliai sugeba civilizuotai pakovoti už savo ir visų vaikų gerovę ir ateitį. Bet, kaip visada, tuoj pasipils patyčios mokytojams. o valdžiai tik to ir reikia.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių