Mokytojų etatiniam apmokėjimui įvesti valstybė skirs 93 mln. eurų

Etatiniam mokytojų darbo užmokesčiui įvesti valstybė 2018-2019 metais papildomai skirs 93 mln. eurų, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

Jau anksčiau skelbta, kad etatinio darbo užmokesčio sistema bus pradedama įvesti nuo 2018 metų rugsėjo ir kitų metų biudžeto projekte tam numatyta 20 mln. eurų.

Apie dvejiems metams numatomą sumą ministerija pranešė ketvirtadienį, informuodama, kad su profesinėmis sąjungomis pasiektas susitarimas dėl kolektyvinės sutarties turinio.

Kaip jau skelbė BNS, švietimo profesinių sąjungų bei Švietimo ir mokslo ministerijos vadovai trečiadienį pasiekė kompromisą dėl kolektyvinės sutarties. Be kitų dalykų, sutarta etatinį apmokėjimą įvesti per dvejus metus.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius BNS sakė, jog sutarta ir dėl kitų „daugiau mažiau deklaratyvių“ punktų. Jis teigia išgirdęs ministrės patikinimą, jog kliūčių pasirašyti sutartį nebebus, kadangi derinant ją atsižvelgta ir į Vyriausybės pastabas.

„Kaip ir kiekvienose derybose, ne viskas tenkina, teko daryti kompromisą. Bet sutarta, kad etatinis darbo apmokėjimas bus įvestas per dvejus metus, sutarta, kad kiekvienais metais bus peržiūrėtos galimybės didinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų darbo užmokestį. Taip pat po metų nuo etatinio apmokėjimo įvedimo bus svarstomos galimybės didinti atlyginimo koeficientus bendrojo ugdymo mokytojams“, – apie pasiektą sutarimą kalbėjo jis.

Pasak ministerijos pranešimo, kolektyvinės sutarties projektas bus teikiamas artimiausiam Vyriausybės posėdžiui ir sutartis bus pasirašoma neatidėliojant.

„Iki 2020 metų mokytojų atlyginimas sieks tūkstantį eurų“, – teigia ministerija.

Sutarta ir skatinti mokyklų tinklo optimizavimą, tobulinti mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisykles. Užtikrinant švietimo prieinamumą ir siekiant ugdymo kokybės, susitarta nustatyti tinkamą didžiausią ir mažiausią mokinių skaičių klasėje.

Ministerijos aiškinimu, be kita ko, sutarta 2018–2022 metais sudaryti prielaidas didinti dėstytojų, mokslininkų algas, gerinti jų darbo sąlygas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių