Mokytojai nepatenkinti: vėl gaivina streikų idėją

  • Teksto dydis:

Dalis Lietuvos pedagogų profsąjungų po savaitės planuoja surengti mitingą prie Švietimo ir mokslo ministerijos Vilniuje ir vėl gaivina streikų idėją - neprasidedant deryboms įspėjamąjį streiką numatoma surengti lapkričio viduryje.

Dalis Lietuvos pedagogų profsąjungų po savaitės planuoja surengti mitingą prie Švietimo ir mokslo ministerijos Vilniuje ir vėl gaivina streikų idėją - neprasidedant deryboms įspėjamąjį streiką numatoma surengti lapkričio viduryje.

Vienas iš mitingo ir streiko organizatorių, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas antradienį BNS sakė, kad šių priemonių imamasi, nes neprasideda derybos pasitelkus paskirtą tarpininką. Dar rugsėjį buvo nuspręsa darbo ginčą spręsti pasitelkus tarpininką - juo paskirta Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Darbo teisės katedros docentė Daiva Petrylaitė, tačiau derybos, pasak profsąjungų, dar neprasidėjo.

„Manau, kad derybos neįvyks, mes traktuojame kaip atsisakymą pasirašyti, nors lyg tokio aiškaus atsisakymo ir nėra, bet pasirašyti visokių atsiranda kliūčių. Manome, kad toliau eisime nebe derybų keliu, nes kaip ir nebelieka galimybių deryboms, tai mitingų ir streikų keliu“, - aiškino A.Navickas.

Jo teigimu, mitinge kitą antradienį gali dalyvauti iki 500 pedagogų, renginiui jau gautas leidimas.

„Mes visada pasirengę derėtis, jeigu tikrai ministerija norėtų derėtis, mes tikrai neatsisakome, bet tiesiog matome, kad vilkinama, ir bandysime naudoti spaudimo priemones“, - sakė A.Navickas.

Pasak Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko, lapkričio viduryje prie įspėjamojo streiko turėtų prisidėti pedagogai iš 100 mokyklų, esančių 20 savivaldybių.

Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė įspėjamąjį streiką dalyje šalies mokyklų planavo surengti spalio 1-ąją, tačiau jis nukeltas ministerijai paskyrus tarpininką kolektyviniam ginčui nagrinėti.

Švietimo problemos šiuo metu nagrinėjamos premjero Algirdo Butkevičiaus rugpjūčio pabaigoje sudarytoje darbo grupėje, ji turi parengti siūlymus dėl mokinių ugdymo kokybės ir mokytojų socialinių sąlygų gerinimo. Į šią darbo grupę įtrauktas ir A.Navickas, tačiau jis pažymi, kad ši grupė nenagrinėja streikuoti nusiteikusių mokytojų reikalavimų, bet rengia pasiūlymus dėl perspektyvos.

Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinė atstovybė reikalauja atkurti mokinio krepšelio dydį, buvusį iki 2009 metų. Tuomet mokinio krepšelis siekė 3774 litus, šiuo metu – 3348 litus, nuo kitų metų sausio jis dėdės 15 litų. Taip pat reikalaujama ikimokyklinio ugdymo įstaigų pedagogų atlyginimus prilyginti bendrojo lavinimo mokytojų atlyginimams, iki 128 litų grąžinti bazinę mėnesio algą. Tarp keliamų reikalavimų - ir raginimai mažinti darželių grupes bei klases mokyklose. Be to, profsąjunga reikalauja, kad būtų pasirašyta šakos kolektyvinė sutartis, o iki 2015 metų rugsėjo 1 dienos sudarytos sąlygos mokytojams išeiti į senatvės pensiją nuo 55 metų.

Į Lietuvos švietimo profesinių sąjungų jungtinę atstovybę yra susibūrusios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Krikščioniškoji švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, Lietuvos mokytojų profesinė sąjunga, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“.


Šiame straipsnyje: mokytojaistreikasmitingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika  portretas
Mažinti darželyje grupes būtina ,nes tokius reikalavimus,kokius kelia šiuo metu ,su tokiu vaikų skaičiumi neįmanoma gerai atlikti.Naujovės perima iš užsienio,kur grupėje yra iki septynių prižiūrinčių žmonių, (pasidomėjau anūko grupėje Londone,valstybinėje mokyklėlėje)o reikalavimus taiko kur vaikų skaičius 20 ir daugiau vienam žmogui.Nežinau ar kas mus kada nors išgirs:((((
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių