Mokslų akademijoje apdovanoti mokslo premijų laureatai

Lietuvos mokslų akademijoje antradienį apdovanoti mokslo premijų laureatai.

Juos pasveikino premjeras Algirdas Butkevičius, pranešė Ministro pirmininko spaudos tarnyba.

„Nuo 1993 metų įteikinėjame Mokslo premijas. Šiemet jų ratą išplėtėme premijomis už darbus žemės ūkio mokslų srityje. Per du dešimtmečius jau turime gražų būrį tų, kurių darbai ne tik tarnauja visuomenei, gamybai, verslui, bet ir yra pripažinti valstybės mastu“, – sakė Vyriausybės vadovas.

Į 2012 metų Lietuvos mokslo premijas pretendavo 18 mokslinių darbų. Iš jų atrinkti penki fundamentiniai ir taikomieji mokslinių tyrimų darbai bei vienas eksperimentinės plėtros darbas.

Humanitarinių ir socialinių mokslų srityse mokslo premijomis už darbų ciklą „Lietuvos istorijos sintezės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestų tyrimai (1998-2011)“ apdovanotas Vytauto Didžiojo universiteto istorikas Zigmuntas Kiaupa, o už darbų ciklą „Lietuvos vaikų, paauglių ir suaugusiųjų psichologinės gerovės tyrimai (1997-2011)“ - Mykolo Romerio universiteto mokslininkė Rita Žukauskienė.

Fizinių mokslų srities premiją pelnė Vilniaus universiteto fizikų Vytauto Balevičiaus ir Valdo Šablinsko darbų ciklas „Krizinių reiškinių ir struktūrinių virsmų ekstremaliose terpėse spektrometrija (1997-2011)“ bei matematikų Romo Barono ir Felikso Ivanausko darbų ciklas „Matematinis netiesinių procesų ir sistemų nehomogeninėse terpėse modeliavimas (1997-2011)“.

Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityse pripažinimo sulaukė Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto mokslininkas Daumantas Matulis. Jis premija įvertintas už darbų ciklą „Karboanhidrazių ir šaperonų slopiklių kūrimas ir tyrimas naudojant biotermodinaminius metodus (1997-2011)“.

Apdovanojimą taip pat pelnė taikomosios mokslinės veiklos darbas – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro mokslininko Prano Viškelio ir Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų instituto mokslininkės Živilės Lukšienės darbų ciklas „Vaisių ir daržovių kokybės bei saugos tyrimai: inovatyvių technologijų kūrimas (1997-2011)“.

Lietuvos mokslo premijas skiria Vyriausybė. Premijos dydis – 101,4 tūkst. litų.

Į Lietuvos mokslo premijas gali pretenduoti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje aktyviai dirbantys mokslininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

awe

awe portretas
po metų,o gal ir anksčiau tie "moksliniai darbai" atsidurs šiukšlinėje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių