Moksleiviai pasijuto tikrais kariais

Moksleiviai šaudo iš pneumatinių šautuvų, "kareiviškai" kloja lovas ir vaišinasi kareiviška koše. Tokį vaizdelį trečiadienį buvo galima išvysti sostinėje, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalione, kur vyko atvirų durų diena.

Matavosi paradines uniformas

Į batalioną susipažinti su karių kasdienybe atvyko daugiau nei 300 įvairių klasių moksleivių iš Vilniaus, Molėtų ir Rokiškio rajonų, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
Moksleiviai apžiūrėjo bataliono techniką ir ginkluotę, išbandė taiklumą šaudydami iš pneumatinių šautuvų, stebėjo Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopos ir Gyvosios istorijos klubo „Varingis“ parodomąsias programas, vaišinosi kareiviška koše.

Lankydamiesi karių gyvenamosiose patalpose moksleiviai ne tik vertino karių gyvenimo sąlygas ir susipažino su dienotvarke, bet ir patys pabandė „kareiviškai“ pakloti lovą ir sulankstyti marškinėlius. Garbės sargybos kuopos šauktiniai kariai, kuriems tarnauti liko tik savaitė, svečiams leido pasimatuoti savo paradines uniformas ir pasijusti tikrais kariais.

„Mūsų centro asocialių šeimų vaikams ši išvyka – viena įsimintiniausių per metus. Ji ne tik skatina vaikus būti drausmingus ir gerus, bet ir suteikia jiems teigiamų emocijų, kurias jie perteikia aplinkiniams“,– sakė Grigiškių vaikų dienos centro viešosios įstaigos „Grijos vaikai“ direktorė Jelena Iluk.

Labiausiai domino šaudymas

Pasak renginio organizatorių, taiklaus šaudymo iš pneumatinių šautuvų varžybos susilaukė didžiausio moksleivių dėmesio, nes varžėsi visi – nuo pirmoko iki dvyliktoko. „Žiūrint į vaikų gebėjimą taip greitai perimti šaudymo įgūdžius net pavydas ima – jie tikrai yra mūsų ateitis“, – juokavo vienas seržantas.

Gyvosios istorijos klubas „Varingis“ demonstravo vaikams Lietuvos X–XII amžių laikų ginkluotę, ekipuotę ir to meto kovas. Vaikai galėjo pasimatuoti ne tik lininius apsiaustus su vilko kailiu ir šalmus, bet ir pasigalynėti įrengtoje kovos treniruočių salėje. „Dirbti su vaikais yra vienas malonumas – jiems viskas įdomu. O mus sužavėjo mažųjų karžygių entuziazmas“, – džiaugėsi klubo „Varingis“ nariai.

Moksleiviams, aktyviai dalyvavusiems atvirų durų dienos renginiuose, buvo įteikti atminimo suvenyrai su krašto apsaugos sistemos simbolika. „Dėl jų dalyviai varžėsi garbingai, kaip dera kiekvienam kariui – tiek šaudymo pratybose, tiek klodami lovas, tiek atsakinėdami į klausimus apie Lietuvos kariuomenę,“ – kalbėjo bataliono ramovės viršininkė Asta Paukštienė.

Atvirų durų dienos - du kartus

LDK Gedimino štabo batalione tarnaujantys Garbės sargybos kuopos kariai surengė moksleiviams parodomąsias programas. Pasak vaikus atlydėjusių mokytojų, daugelis moksleivių, stebėdami Garbės sargybos kuopos rikiuočių programą, pirmą kartą išgirdo tikro šūvio garsą. Svečiams taip pat buvo demonstruojama Lietuvos kariuomenės iniciatyva atkurta XIV a. Lietuvos valdovų asmens sargybos karių uniforma. Beje, bataliono karius, dėvinčius šarvus, galima išvysti kiekvieną sekmadienį prie Lietuvos Prezidentūros, kur jie stovi sargyboje keliant Lietuvos Respublikos valstybinę vėliavą.

Atvirų durų dienos LDK Gedimino štabo batalione vyksta du kartus per metus – gegužės ir lapkričio mėnesiais.

LDK Gedimino štabo batalionui pavesta aprūpinti Lietuvos kariuomenės vadovybę vadovavimui ir kontrolei reikalinga informacija ir priemonėmis, siekiant užtikrinti nepertraukiamą ir efektyvų kariuomenės valdymą Lietuvos teritorijoje ir už jos ribų, reprezentuoti Lietuvos valstybę ir kariuomenę. Batalioną sudaro Garbės sargybos kuopa, Lietuvos kariuomenės orkestras, Štabo aprūpinimo kuopa, Ryšių kuopa, Operatyvinė valdymo grupė, Ryšių ir informacinių sistemų personalo rengimo centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių