Kultūros ministerija: kol kas lėšų skirstymas už tuščias laikmenas nesikeis

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija teigia kol kad nekeisianti kompensacinio atlyginimo skirstymo bei išmokėjimo už tuščias laikmenas administratorių, nes trys tuo galinčios užsiimti organizacijos nesutaria.

Kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson patarėjas Viktoras Bachmetjevas BNS informavo, kad ministerija vykdė konsultacijas su kolektyvinio autorių teisių ir gretutinių teisių organizacijomis, siekdama patobulinti kompensacinio atlyginimo paskirstymo sistemą. Konsultacijų dalyvių buvo paprašyta pateikti savo siūlymus.

„Sulaukus pasiūlymų, paaiškėjo, jog nesama bendro sutarimo ir organizacijų vizijos kardinaliai skiriasi, todėl kol kas lieka galioti ankstesnis įsakymas“, – tvirtino patarėjas.

„Kultūros ministerija nedarys skubotų sprendimų. Pagrindinis tikslas – rasti tinkamiausią sprendimą, kad kompensacinis atlyginimas operatyviai ir sklandžiai pasiektų teisių turėtojus“, – pabrėžė jis.

Penktadienį dienraštis „Lietuvos žinios“ pranešė, kad Kultūros ministerija užsimojo keisti kompensacinio atlyginimo skirstymo bei išmokėjimo administratorių – mokėti išmokas kūrėjams už audiovizualinius kūrinius iš vadinamųjų tuščių laikmenų mokesčių lėšų norima patikėti vien audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijai AVAKA.

Šiuo metu kompensacinį atlyginimą audiovizualinių kūrinių autoriams ir gamintojams už jų kūrinių kopijavimą į tuščias laikmenas ir įrenginius paskirsto dvi asociacijos – LATGA ir AVAKA. Anot dienraščio, Kultūros ministerija sumanė, kad ateityje tuo turėtų užsiimti tik viena jų – AVAKA.

Asociacijai AVAKA vadovauja į korupcijos skandalą kartu su partija „Tvarka ir teisingumas“ prieš porą metų klimpęs prodiuseris Rolandas Skaisgirys. Šis prodiuseris yra kūręs ir bendrus projektus su dabartinės valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnu bei Kultūros komiteto pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

Anot V.Bachmetevo, dabartinis mechanizmas yra sudėtingas. Be to, procese nori dalyvauti ir Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA.

„Tai daryti pretenduoja dar viena asociacija (Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA – red.). Patenkinus jos prašymą, būtų sukuriama nenaudinga konkurencija tarp trijų kolektyvinio administravimo organizacijų ir kiltų teisinių neaiškumų teisių turėtojams. Esant nesutarimams tarp asociacijų, trikdomas operatyvus kompensacinio atlyginimo išmokėjimas, teisių turėtojai laiku negauna jiems priklausančio atlyginimo“, – „Lietuvos žinioms“ teigė patarėjas.

LATGA direktorius Jonas Liniauskas Kultūros ministerijos sumanymą pavadino visiškai nepriimtinu ir Kultūros ministerijai adresuotame rašte pabrėžė, kad jo vadovaujamos asociacijos atstovai pritaria tam, jog vadinamąjį kompensacinį atlyginimą pagal administruojamas sritis skirstytų trys organizacijos. Jis atkreipė dėmesį, kad AVAKA taiko 12 proc. administravimo mokestį, tuo metu LATGA – 8,41 procento.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jopštararai

Jopštararai portretas
Kodėl aš apskritai turiu mokėti už laikmenas brangiau, jei jose laikau tik savo sukurtą medžiagą ir visai nepageidauju remti kažkokių "kūrėjų", kurių produkcija man neįdomi? Jei galėčiau mėgstamiems tą kainos priedą skirti, tai dar būtų pusė velnio...

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Akivaizdus Kremliaus propagandos neigiamas poveikis Putino subinlaižių psichikai: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo.

vasia

vasia portretas
Gaila kūrėjų. Pinigus skirstys su menu nieko bendra neturintys veikėjai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių