Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamente – naujas vadovas

  • Teksto dydis:

Už mobilizaciją atsakingo Krašto apsaugos ministerijos (KAM) departamento vadovu tapo atsargos pulkininkas leitenantas Virginijus Vitalijus Vilkelis, pastaraisiais metais dirbęs karinėje žvalgyboje, pirmadienį pranešė ministerija.

Pasak krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio, esamą mobilizacijos sistemą reikia pertvarkyti iš pagrindų, o tai ir bus pagrindinis naujajam Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento vadovui keliamas uždavinys.

„Pasikeitusi saugumo situacija ir kylančios grėsmės reikalauja iš esmės naujos mobilizacijos sistemos Lietuvoje, kuri būtų greita, aiški ir lanksti“, – pranešime sakė ministras.

Pasak jo, dabartinė mobilizacijos sistema remiasi XX amžiaus samprata, kad valstybė turės daug laiko pasiruošti karui ir mobilizuoti reikiamus išteklius.

„Dėl to ji yra griozdiška, orientuota į ilgas biurokratines procedūras, kurios ilgina reagavimo laiką ir nesudaro galimybių lanksčiai reaguoti pagal aplinkybes. Antra, nepilnai įvertintas privataus sektoriaus vaidmuo, atsiradusios naujos technologijos, nauji poreikiai ir panašiai“, – teigė R. Karoblis.

Atsargos karininkas V. V. Vilkelis anksčiau yra dirbęs gynybos atašė įvairiose šalyse. Krašto apsaugos sistemoje jis tarnauja nuo 1990 metų.

Krašto apsaugos ministerija taip pat rengia naują Mobilizacijos ir priimančios šalies paramos įstatymo redakciją. Anot ministerijos, dabartinis įstatymas neatspindi šiuolaikinio požiūrio į mobilizacijos sistemą.

Pareigūnai taip pat rengiasi atnaujinti valstybės gyvybinių funkcijų ir mobilizacinių užduočių sąrašą, didesnį dėmesį skiriant visų sistemos dalyvių įsitraukimui užtikrinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių