M.Martinaitis: išmokti būti piliečiais nėra taip paprasta

Valstybė yra toks darinys, kuri nuolat kuriasi ir persikuria, o išmokti būti piliečiais nėra taip paprasta ir visiems savaime suprantama, Lietuvai švenčiant Nepriklausomybės atkūrimą sako nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas, rašytojas Marcelijus Martinaitis.

„Žmonės užsimiršta, kas jie yra savo šalies istorijoje, laikydami save tik vartotojais, tarnautojais, politikais, verslininkais, pensininkais, nesurenka savęs į vieną, visa apimančia sąvoką“, - sekmadienį kalbėdamas iškilmingame Nepriklausomybės atkūrimo minėjime Seime sakė M.Martinaitis.

Anot jo, įsigalintis pragmatizmas deformuoja gyvenimo supratimą, „lyg valstybė taptų restoranu, kuriame sočiai pietaujama, lyg valstybės gyvenimas vyktų savaime be mūsų visų pastangų“, kartu sakydamas, kad valstybė stiprinama žmonių atmintimi, veikimu, o ne vien „pinigais, verslais, visokiais imidžais“.

„Mūsų sąmonėje įsigali tam tikri prestižo, lengvo gyvenimo, visuotino leistinumo įpročiai, cinizmas. Juk tai, kas vadinama patriotizmu, pagarba savo šalies kultūrai ir istorijai, neduoda pelno. Patriotizmo nepardavinėsi alaus skardinėse ar gražiai įpakuotuose firminiuose paketuose“, - kalbėjo poetas.

Prisimindamas Nepriklausomybės atkūrimo laikus prieš 22 metus jis sakė, jog susitelkusi tauta buvo didi, ir kvietė vėl susitelkti - „kad mes taip susitelktume veikdami, kurdami, kaip susitelkiame švęsdami, pažvelgdami į vienas kitą ir suprasdami, kad mes dar esame Lietuvos žmonės“.


Šiame straipsnyje: Marcelijus Martinaitiskovo 11

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių