Miunchene buvusi lietuvė: nesuvokiama, kas nutiko viename saugiausių pasaulio miestų

Penktadienį pasaulį apskriejo žinia, jog ginkluotas užpuolikas ėmė šaudyti Vokietijos Miuncheno mieste esančiame prekybos centre. Žuvo devyni žmonės, dar 27 – sužeisti.

Netrukus paaiškėjo, kad policijos pareigūnai pašovė 18-metį iraniečių kilmės užpuoliką, tačiau šis sugebėjo pasprukti.

Negyvas užpuolikas buvo rastas nusišovęs, už maždaug 1 km nuo prekybos centro.

Vokietijoje pas močiutę atostogavusi kaunietė Nikoleta dar penktadienį vaikščiojo Miuncheno gatvėmis, grožėjosi įspūdingu miestu, kuriame vėliau liejosi kraujas.

„Sunkiai nusakomas jausmas, kai parskrendi iš Miuncheno, grįžti namo ir dar nespėjus išsikraut lagamino, sužinai, kad kažkoks idiotas šaudė į žmones vietose, kur tu vaikščiojai, galvodama, kad visiškai įsimylėjai tą nuostabų miestą“, – liūdesio neslėpė Nikoleta.

Mergina Vokietijoje poilsiavo kartu su draugais vokiečiais. Jauna kompanija džiaugėsi saugiu, nemiegančiu, pilnu turistų miestu.

„Ironiška, kad su draugais dar juokėmės iš to, kad šeima nerimauja, kai bastomės naktį, nes palyginus su Kaunu, kuriame gyvenu, ten saugiau negu šiltnamyje.

Baisu, kad šiais laikais, kai atrodo, gyvename geriau negu bet kada, žmonės vieni kitus žudo dėl protu sunkiai suvokiamų priežasčių. Ir kai pagalvoji, niekada nežinai, kas gali atsitikti, net ir viename saugiausių pasaulio miestų...“, – teigė mergina.

Šaulys – pakrikusio proto

Vokietijos pietiniame Miuncheno mieste devynis žmones nušovęs jaunuolis nepalaikė jokių ryšių su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), šeštadienį paskelbė policija, apibūdinusi šį išpuolį kaip „klasikinį pakrikusio žmogaus aktą“.

„Nėra absoliučiai jokių ryšių su „Islamo valstybe“, – per spaudos konferenciją sakė Miuncheno policijos vadovas Hubertus Andrae (Hubertas Andrė), pridūręs, kad įtariamasis labai domėjosi knygomis ir straipsniais apie masines žudynes, „susijusias su maniakais“.

Miuncheno prokuroras taip pat sakė, kad įtariamasis, kurio vardas kol kas neskelbiamas, sirgo depresija; jam esą buvo skirtas psichiatrinis gydytojas.

H.Andrae patvirtino, kad užpuolikas penktadienį per ataką prie didelio prekybos centro „Olympia“ nušovė devynis žmonės, iš jų septynis nepilnamečius.

Kosovo užsienio reikalų ministerija anksčiau nurodė, kad trys aukos buvo jauni Kosovo piliečiai.

Dar 27 žmonės buvo sužeisti, iš jų keturi – pašauti. Dešimties sužeistųjų būklė sunki, o vienos 13-metės – kritinė.

Policija ir prokuratūra nurodė, kad nusižudžiusio užpuoliko turėtoje kuprinėje rasta 300 nepanaudotų pistoleto šovinių.

Pareigūnai paneigė ankstesnius žiniasklaidos pranešimus, kad šis jaunuolis Miunchene gyveno tik kiek ilgiau negu dvejus metus, nurodžiusi, kad jis gimė ir užaugo Bavarijos sostinėje.

„Užpuoliko tėvai kol kas negalėjo padėti tyrimui, nes yra patyrę šoką“, – pažymėjo H.Andrae.

Bavarijos prokuratūra pranešė, kad šis jaunuolis anksčiau nebuvo patekęs į teisėsaugos akiratį ir buvo pavyzdingas mokinys. Jokio jo atsisveikinimo laiško nebuvo rasta.

"Breiviko" išpuolis?

Miuncheno mieste penktadienį surengtas šaudynes tiriantys Vokietijos pareigūnai teigia nustatę „akivaizdų ryšį“ tarp incidento prekybos centre ir ultradešiniųjų pažiūrų žudiko Anderso Behringo Breiviko (Anderso Beringo Breiviko), lygiai prieš penkerius metus surengusio kruviną ataką Norvegijoje.

„Ryšys yra akivaizdus“, – sakė Miuncheno policijos vadas Hubertus Andrae (Hubertas Andrė), kuris apibūdino šaulį kai pamišusį dėl masinių žudynių.

Jo teigimu, šaulys labai domėjosi masinėmis žudynėmis ir galbūt domėjosi A.B.Breiviko vykdytomis žudynėmis.

Šaudynės Miunchene įvyko lygiai tą pačią dieną, kurią prieš penkerius metus A. B. Breivikas per sprogdinimą Osle ir šaudynes netoli Norvegijos sostinės esančioje Utiojos saloje nužudė 77 žmones, daugiausiai paauglius.

Pasak H.Andrae, nėra „visiškai jokių požymių“, kad Miunchene siautėjęs iraniečių kilmės 18-metis palaikė kokius nors ryšius su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ arba kad jo ataka buvo motyvuota politikos.

Miuncheno prokuroras taip pat sakė, kad įtariamasis, kurio vardas kol kas neskelbiamas, sirgo depresija; jam esą buvo skirtas psichiatrinis gydymas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Jeigu jis butu sirges depresija,butu pats nusizudes,o ne kures planus kaip daugiau nuzudyti zmoniu.Nereikia meluoti zmonems.Vokietijos kaip tokios saugios svarios nebera.Nezuvo kiek skaiciau ne vienas vokietis,tik ten gyvenantis ten isvairiu saliu pilieciai.

Taigi

Taigi portretas
Nutiko "refjužys vielkam"
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių