Miško kirtimų tvarka bus paprastesnė

Aplinkos ministerija patvirtino naujas Miško kirtimų taisykles, kurios supaprastins dabar galiojančią kirtimų tvarką, sudarys geresnes prielaidas biologinei įvairovei ir kraštovaizdžiui išsaugoti, racionaliai ir darniai naudoti miško išteklius, puoselėti produktyvius medynus. Jos įsigalios kovo 1 dieną.

Naujosios taisyklės, kaip sakė Aplinkos ministerijos Miškų departamento direktorius Valdas Vaičiūnas, nuo šiol bus vienintelis teisės aktas, reglamentuojantis visus miško kirtimus. Jos leis privačių miškų savininkams ir valstybinių miškų valdytojams veiksmingiau ūkininkauti savo valdose.

Naujasis dokumentas aiškiau nustato, kaip turi būti projektuojami ir vykdomi neplyni, ugdomieji ir kraštovaizdžiui formuoti skirti miško kirtimai, biržių šliejimo reikalavimus, miško kirtimo atliekų naudojimą biokurui, trako ir pomiškio kirtimus ir kt. Įsigaliojus šioms taisyklėms, bus sudarytos geresnės galimybės miškus pritaikyti rekreaciniams poreikiams, miško kirtimo atliekas panaudoti biokurui.

Taip pat bus padidintas medynų amžius, iki kurio leidžiama projektuoti ir vykdyti ugdomuosius miško kirtimus. Atsižvelgus į naujas medienos ir biokuro ruošos technologijas, bus pakeisti medienai ruošti skirtos technikos darbo kertant mišką reikalavimai.

Naujasis dokumentas detaliau reglamentuoja ir biologinės įvairovės išsaugojimo miškuose klausimus. Numatoma palikti negyvus medžius atrankinių sanitarinių kirtimų metu, neribojamas nevietinių (išskyrus maumedį ir buką), svetimžemių, invazinių medžių rūšių kirtimų amžius, papildytas retųjų paukščių, aplink kurių lizdavietes yra ribojami miško kirtimai, sąrašas.

Naujosios taisyklės taip pat įteisina draudimą vykdyti ugdomuosius miško kirtimus pavasarį ir vasarą: šviesinimus - nuo balandžio 1 d. iki birželio 1 d., retinimus ir einamuosius miško kirtimus - nuo gegužės 1 d. iki liepos 1 dienos.


Šiame straipsnyje: miškų kirtimasmiškas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių