Miškininkams tenka pabūti ir sekliais

  • Teksto dydis:

Neteisėti kirtimai vis dar išlieka dideliu rūpesčiu, tačiau dėl urėdijų darbuotojų entuziazmo skaičiai jau ne tokie dramatiški kaip anksčiau.

Pažeidimų netrūksta

Dažniausiai miškuose pasitaikantys nusikaltimai ir pažeidimai yra neteisėti miško kirtimai, pagamintos medienos grobimas iš miško sandėlių, šiukšlinimas miškuose, miško padegimai, eglučių kirtimas prieš Kalėdas, neteisėtas gyvulių ganymas miške, tvorų tvėrimas ir kiti. "Valstybiniams miškų pareigūnams yra suteikti valstybinių aplinkos apsaugos inspektorių įgalinimai, tai reiškia, kad galime skirti administracines baudas už įvairius aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus", – sakė Trakų miškų urėdijos urėdas Vygantas Mierkis.

Miškininkai kovoja ir su brakonieriais. "Esame išaiškinę ir nubaudę keletą asmenų kilpomis gaudžiusių žvėris, neteisėtai šautuvais medžiojusių asmenų. Per metus tenka nubausti ir po kelis sausos žolės degintojus", – pasakojo V.Mierkis.

Kova su šiukšlintojais

Prieš dvejus metus Trakų rajono miškininkai pastebėjo, kad miškuose daugėja atvejų, kai atvežamos ir dideliais kiekiais išverčiamos statybinės, buitinės atliekos. Tai sietina su tuo, kad pabrango atliekų priėmimas į sąvartynus ir sugriežtėjo reikalavimai dėl rūšiavimo. Pernai Trakų miškų urėdija išaiškino tris tokius miško teršimo atvejus.

Vienas įžūliausių atvejų išaiškintas spalio pabaigoje. Trakų girininkijos valstybiniame miške, esančiame netoli Senųjų Trakų, rasta apie 11 kub. m šiukšlių – statybinių ir buitinių atliekų. Šiukšlės išpiltos keliose vietose. Tyrimo metu nustatyta, kad atliekos atvežtos iš Senųjų Trakų, kaltininkas – UAB "Rapas". Ši įmonė šiukšles, per kelis kartus mikroautobusu iš Senuosiuose Trakuose griaunamo pastato teritorijos išvežė į artimiausiai esantį mišką. Medžiaga perduota Trakų rajono aplinkos apsaugos agentūrai, kuri surašė administracinį teisės pažeidimo protokolą bei privalomąjį nurodymą sutvarkyti atliekas.

Tarsi detektyvai

"Mūsų urėdijai pagamintos medienos grobimai ypač skaudūs buvo 2006–2008 m., – teigė V.Mierkis. – Tada per penkis atvejus iš Trakų miškų urėdijos medienos sandėlių buvo pavogti 107,20 kietmetrių pušinių ir 42,36 kietmetrių eglinių rąstų."

Krito į akis panašus vagysčių braižas. Vagiama buvo naktimis miškavežiu su manipuliatoriniu krautuvu, o mediena gabenama į Alytaus pusę. Dar viena ypatinga žymė – miškavežio padangos turėjo skirtingų piešinių protektorius. Po visų vagysčių Trakų miškų urėdijos darbuotojai nedelsdami kreipdavosi į kaimynines urėdijas ir prašydavo patikrinti jų teritorijoje esančias medienos apdirbimo įmones. Ikiteisminius tyrimus pradėdavo ir Trakų policijos komisariatas. Deja, paieškos buvo nesėkmingos, o vagystės tęsėsi.

Tašką medienos grobstymams padėjo patys Trakų urėdijos miškininkai. Po vagystės iš Semeliškių girininkijos medienos sandėlio jie pradėjo sekti šviežiais ratų pėdsakais, kurie, kaip ir ankstesniais atvejais, vedė Alytaus link. Po kelių valandų paieškų Alytaus mieste buvo surastas miškavežis "Volvo", kurio padangų piešinys atitiko pėdsakus miške. Beveik visos miškavežio ratų padangos buvo skirtingos. Automobilis priklausė UAB "Statila". Po kurio laiko Panemuninkų kaime, UAB "Opšrus" lentpjūvėje, rasta vogtoji mediena, kurią buvo nesunku atpažinti pagal pažymėjimą specialiais dažais ir kitus požymius. Nusikaltėliai atlieka bausmę, antstoliai išieško padarytą žalą. Baudomis buvo nubausti vogtos medienos įsigijusios lentpjūvės savininkas ir buhalterė.

Esame išaiškinę ir nubaudę keletą asmenų kilpomis gaudžiusių žvėris, neteisėtai šautuvais medžiojusių asmenų. Per metus tenka nubausti ir po kelis sausos žolės degintojus.

Panašių vagysčių pasitaikė ir daugiau. Stambias medienos vagystes vykdo organizuotos grupės, kurios vagia visoje Lietuvos teritorijoje.

Nusikaltimų mažėja

Trakų miškų urėdijoje dažniausiai neteisėtai miškas kertamas malkoms, tai yra nedideliais kiekiais 3–6 kietmetriai beržų, juodalksnių ir t.t. Dažniausiai šie kirtimai vykdomi rezervuotame nuosavybės teisių atkūrimui miške. Pasitaiko atvejų, tyčia ar ne, kai privataus miško kirtėjai kirsdami nuosavą mišką, peržengia valstybinio miško ribas ir pakerta medžių valstybiniame miške. Tokių atveju pažeidėjams vis tiek tenka atlyginti padarytą žalą ir sumokėti baudą.

"Didelio masto padarinės medienos kirtimo atvejų valstybiniuose miškuose pastaraisiais metais nepasitaiko. Taip pat mažėja visų neteisėtų kirtimų. Anksčiau iš įžūlių kirtėjų tekdavo konfiskuoti motorinius pjūklus, sulaikyti transporto priemones. Dabar vagys dažniau taikosi į mažiau saugomus privačius miškus. Mūsų darbuotojai yra labai visuomeniški, gyventojai juos gerai pažįsta ir noriai teikia informaciją apie įtariamus miško vagis, šiukšlintojus", – džiaugėsi urėdas.

Atsakomybė už pažeidimus

Už neteisėtus kirtimus, jei padaryta nedidelė žala, skiriama administracinė bauda priklausomai nuo neteisėtai iškirsto kiekio. Nuo 1 iki 10 kietmetrių skiriama bauda nuo 60 iki 300 eurų. Jei iškertama nuo 10 iki 100 kietmetrių medžių ar krūmų, nuo 560 iki 1 200 eurų. Be to, gali būti konfiskuojami pažeidimo padarymo įrankiai.

Jei neteisėtu kirtimu padaroma didelė žala gamtai ir miško valdytojui, taikoma baudžiamoji atsakomybė. Apskaičiuojama padaryta žala gamtai.

Miško naikinimas arba žalojimas jį padegant arba nerūpestingai elgiantis su ugnimi, taip pat kitoks miško gaisrą arba jo išplitimą sukėlęs priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1 200 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1 200 iki 2 300 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eigulys

Eigulys portretas
Tikrai rekia apgalvoti, kaip maklę padaryti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių