Mirė Panevėžio vyskupas emeritas J. Preikšas

  • Teksto dydis:

Sekmadienį eidamas 92-uosius metus Kauno klinikose mirė Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas.

J. Preikšas į vyskupus įšventintas 1984 metais ir įvairias pareigas ėjo iki 2002-ųjų, kai sulaukęs 75-erių tapo emeritu.

Dėl vyskupo mirties užuojautą artimiesiems pareiškė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Vyskupas buvo labai šviesios minties žmogus. Prisiminsiu jį tokį, kokį mačiau paskutinį kartą per jo 91-ąjį gimtadienį: su šypsena ir dainuojantį dainą „Gimtinės beržai“, – sako V. Pranckietis.

J. Preikšas gimė 1926-aisiais Šakių rajone mokėsi Griškabūdžio pradžios mokykloje, Šakių „Žiburio“ gimnazijoje, 1945-aisiais įstojo į Kauno kunigų seminariją, sovietinės valdžios pašalintas iš ketvirtojo kurso. Kurį laiką jis dirbo vargonininku, vėliau grįžo į seminariją, 1951 metais pašventintas kunigu, Kauno kunigų seminarijoje gilino teologijos studijas įgydamas teologijos licenciato laipsnį, nuo 1956-ųjų ėmėsi dėstyti dogmų teologiją, filosofiją ir seminarijoje išdirbo 13 metų.

Nuo 1954 metų K. Preikšas ėjo įvairias pareigas Kauno arkivyskupijoje, Vilkaviškio vyskupijoje, 1984-aisiais įšventintas vyskupu ir paskirtas Kauno arkivyskupijos bei Vilkaviškio vyskupijos apaštališkojo administratoriaus Liudviko Povilonio pagalbininku, kurį laiką ėjo apaštališkojo administratoriaus pareigas. Nuo 1991-ųjų jis buvo Panevėžio vyskupijos ordinaras, 2002-aisiais baigė aktyvią tarnystę.

Testamente vyskupas nuolankiai atsiprašo, jeigu ką įžeidė, o jį, išeinantį, prašo palydėti malda.

Velionis pirmadienį pašarvotas Kauno arkikatedroje-bazilikoje, antradienį jis bus pervežtas ir pašarvotas Panevėžio katedroje. Velionis bus laidojamas ketvirtadienį Panevėžio katedros šventoriuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Veritas

Veritas portretas
Tingus, nieko reiksmingo nenuveikes, vyskupas. Jo vyskupavimo metais Panevezyje, pasaukimu i seminarija skaicius buvo stipriai krites.

neabejingas

neabejingas portretas
...mortuos plango ...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių