Mintino skaičiavimo konkurse „Matmintinis“ – 157 mokyklos

  • Teksto dydis:

Mintiną skaičiavimą lavinantis tarptautinis konkursas „Matmintinis“ per tris atrankinius etapus šiemet sulaukė dalyvių net iš 157 Lietuvos mokyklų. 

Kelias į paklausias specialybes

Drauge su moksleiviais jame buvo kviečiami dalyvauti ir jų mokytojai bei visi norintys parodyti, jog puikiai sugeba atlikti matematinius veiksmus be jokių pagalbinių priemonių. Pasak Danutės Domskienės, vienos aktyviausiai šiemet konkurse dalyvavusių mokyklų, Kauno technologijos universiteto Vaižganto progimnazijos, matematikos mokytojos, mokiniai puikiai jaučia mintino skaičiavimo teikiamą naudą. Šiandien jiems papildomo skatinimo dalyvauti konkurse beveik nebereikia  moksleiviams tiesiog smagu varžytis ir išmėginti savo jėgas.

„Vyresnėliai, kartą jau pabandę dalyvauti, kitąmet patys ateina ir man primena, jog artėja konkursas. Per pertraukas jie keliauja į kompiuterių klases ir varžosi tarpusavyje. Jiems tai – smagus užsiėmimas“,- teigia D. Domskienė. Mokytoja pridūrė, kad mūsų mintis veikia greičiau nei kompiuteriai ar skaičiavimo mašinėlė, todėl kai kurie mokiniai respublikiniuose finaluose skaičiuoja iš tiesų įspūdingai. Tačiau jos nuomone, mintinas skaičiavimas yra lavinamas sugebėjimas. Nuolatos besitreniruojantys skaičiuoti mintinai mokiniai išvysto skaičiavimo greitį ir tikslumą, lavina reakciją bei loginį mąstymą. Šios savybės naudingos ir pamokose, ir gyvenime.

Mintinas skaičiavimas ugdo loginį mąstymą ir reakciją, o taip pat gali padėti patekti ir į paklausiausias specialybes, – teigia mintino skaičiavimo konkurso „Matmintinis“ organizatorius Marius Alaburda.  „Mintiną skaičiavimą galime laikyti proto mankšta – jis lavina įgūdžius, kurie gali būti naudingi ir mąstant apie profesinę veiklą. Šiandien visi kalba apie tiksliųjų mokslų ir informacinių technologijų specialistų trūkumą, tad ankstyvas mintino skaičiavimo lavinimas mokyklose gali būti svarbus ir vėlesniam studijų krypties pasirinkimui“, - teigė M. Alaburda.

Geriausi vyks į Slovėniją

Konkurso respublikinis finalas vyko Kauno Vytauto Didžiojo Universiteto Informatikos fakultete, kur moksleiviai galėjo susipažinti su studentų konstruojamais robotais ir programuojamais valdikliais. Finalo nugalėtojais 1-3 klasių grupėje tapo Džiugas Stumbrys iš Jonavos Panerio pradinės mokyklos, 4-6 klasių grupėje – Kristianas Chalikovas iš Vilniaus darželio-mokyklos „Lokiukas“. 7-12 klasių mergaičių grupėje pergalę iškovojo Sandra Macijauskaitė iš Rokiškio rajono Kamajų Antano Strazdo gimnazijos, berniukų grupėje – jos brolis Vaidas Macijauskas iš tos pačios Rokiškio rajono mokyklos. Suaugusiųjų moterų grupėje pergalę šventė Birutė Narijauskaitė, atstovaujanti Kauno Žaliakalnio progimnaziją, o suaugusiųjų vyrų grupėje – Gintautas Vasauskas (Vilniaus universitetas).

Iš geriausiai respublikiniame finale pasirodžiusių moksleivių bei suaugusiųjų formuojama komanda, kuri gegužės 7 dieną vyks į tarptautinį finalą, šiemet vyksiantį Slovėnijoje.

Šiais metais atrankiniame etape, vykusiame internetu, aktyviausiomis buvo pripažintos Tauragės Martyno Mažvydo progimnazija (215 moksleivių), Kauno technologijos universiteto Vaižganto progimnazija (80 moksleivių) ir Vilniaus Vasilijaus Kačialovo gimnazija (74 moksleiviai). Finale gausiausiai dalyvavo Pasvalio Lėvens pagrindinė mokykla (9 dalyviai), Kauno technologijos universiteto Vaižganto progimnazija, Kauno Žaliakalnio progimnazija, Rokiškio r. Kamajų Antano Strazdo gimnazija (po 8 dalyvius).

Dalyvauti gali ir seneliai

„Matmintinis“ į Lietuvą atkeliavo iš Estijos, kurioje šis mintino skaičiavimo žaidimas vadinasi „Pranglimine“ ir vyksta jau daugiau nei dešimtį metų.

Pagrindinė internete vykstančio konkurso taisyklė – negalima naudotis jokiomis skaičiavimo priemonėmis ar kitų žmonių pagalba. Konkurse dalyvauja mokiniai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Slovėnijos ir Ukrainos, jie skirstomi į kelias amžiaus grupes.

Dalyvauti kviečiami ir suaugusieji, kurie padalinami į moterų ir vyrų grupes. Atrankiniuose etapuose dalyvių skaičius neribojamas. Dalyvauti konkurse galima savo mokykloje arba namuose, pakanka turėti kompiuterį ir interneto ryšį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mus mokė,

Mus mokė, portretas
kad reikia sakyti "mintinis skaičiavimas", nes "mintinas" yra reikiamybės dalyvis nuo žodžių "mInti"(taką) ir "miNti"(mįslę). Gal dabar jau kitaip? Gal dabar, kai skaičiuojame mintyse, tai jau reiškia, kad skaičiavimą reikia suminti ar atminti? Kas patikslins? Mano mokytoja tai būtų antraštėje (ir tekste) pribraukius raudonai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių