Minske V.Ušackas domėjosi AE statybomis

Lietuvos diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas pirmadienį Minske susitiko su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Martynovu ir Prezidento administracijos vadovu Vladimiru Makejumi. Susitikimuose pagrindinis dėmesys skirtas dvišalių ekonominių santykių plėtrai ir Baltarusijos santykiams su ES aptarti.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, V.Ušackas pabrėžė, kad nepriklausoma, saugi, stabili ir demokratėjanti Baltarusija yra Lietuvos nacionalinis interesas.

Susitikimuose konstatuota dinamiška ekonominių santykių raida. V.Ušackas pabrėžė, kad per dešimt šių metų mėnesių Lietuvos prekyba su Baltarusija pasiekė 3,1 mlrd. litų ir, palyginti su tuo pačiu 2007 m. laikotarpiu, išaugo 20 proc. 2008 m. liepos 1 d. Lietuvos verslas Baltarusijoje buvo investavęs 69 mln. litų.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pasiūlė dvišalės tarpvyriausybinės ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdį surengti kitų metų vasario mėnesį Kaune, o Lietuvos ir Baltarusijos verslo forumą – balandžio mėnesį Vilniuje.

Susitikimuose taip pat aptarti energetikos projektai. Lietuvos diplomatijos vadovas informavo Baltarusijos pareigūnus apie Lietuvos ketinimus pirkti elektros energiją iš Ukrainos ir pakvietė Baltarusiją kartu su Lietuva ir Ukraina suformuoti trišalę ekspertų darbo grupę techniniams elektros tranzito klausimams spręsti.

Ministras V.Ušackas paprašė Baltarusijos artimiausiu metu pateikti išsamią informaciją apie ketinimus Lietuvos pasienyje statyti atominę elektrinę(AE).
Susitikimuose buvo sutarta, kad dvišalių santykių plėtrai ypač svarbu paspartinti Lietuvos ir Baltarusijos susitarimo dėl gyventojų vietinio eismo per sieną pasirašymą ir įgyvendinimą.

Ministras V.Ušackas taip pat pristatė Europos Komisijos parengtą ES Rytų partnerystės iniciatyvą, prie kurios numatoma galimybė prisijungti ir Baltarusijai. Ministras išreiškė viltį, kad Baltarusija pasinaudos jai suteikta galimybe suartėti su ES, puoselės atvirą pilietinę visuomenę ir diegs demokratinius valstybės valdymo principus.

Minske ministras V.Ušackas susitiko ir su opozicinių partijų atstovais.

Į Vilnių užsienio reikalų ministras grįžo pirmadienį vakare.


Šiame straipsnyje: ušackasvizitasBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių