Ministrė A. Pabedinskienė lankėsi Alytaus vaikų globos namuose

  • Teksto dydis:

Pirmadienį vizito Alytuje metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė pagrindinį dėmesį skyrė vaikams, globojamiems institucijos – lankėsi Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose ir Alytaus vaikų globos namuose, domėjosi gyvenimo bei ugdymo sąlygomis, aptarė vykstančią institucinės globos pertvarką.

Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose – vieninteliuose kūdikių namuose pietų Lietuvoje – sveikatos priežiūros, ugdymo ir socialinės paslaugos teikiamos vaikams nuo gimimo iki ketverių metų, vaikams su negalia – iki septynerių metų.

Mažieji čia gyvena mažose šeimynėlėse po 7-8, atsižvelgiant į amžių ir giminystės ryšį. Nustačius raidos sutrikimus, su vaiku dirbama pagal individualią kompleksinę ugdymo ir reabilitacijos programą, įsitraukus socialiniam pediatrui, neurologui, psichologui, pediatrui, kineziterapeutui, masažuotojams, logopedams, vaikų slaugytojams, auklėtojams ir kitiems komandos nariams.

Apsilankymo Alytaus vaikų globos namuose metu su savivaldybės ir vaikų globos namų vadovais diskutuota apie socialinės globos pertvarką.

Pasak ministrės, pagrindinis pertvarkos tikslas yra vaiko socialinės aplinkos pagerinimas, todėl nebus imamasi drastiškų sprendimų. Tačiau keliamas tikslas, kad laipsniškai kuo daugiau vaikų iš globos įstaigų būtų įvaikinti, perduoti globai į šeimynas, šeimas, vyresniems nei 16 m. sudarant sąlygas gyventi savarankiškai su nuolatiniu konsultavimu, priežiūra.

Taip pat lygiagrečiai bus sprendžiamas ir kompleksinės pagalbos šeimai didinimo klausimas. Krizę patiriančioms šeimoms bus suteiktos konsultavimo, socialinės pagalbos paslaugos, kad šios šeimos įgytų būtinus socialinius įgūdžius, sugebėtų savarankiškai prižiūrėti ir auginti vaiką – vaikas augtų šeimoje ir nereikėtų jo perkelti į globos įstaigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių