Ministrė barė Egzaminų centrą dėl klaidų testuose

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė pirmadienį pasikvietė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorę Saulę Vingelienę aptarti standartizuotų testų užduočių rengimo.

Praėjusios savaitės pabaigoje pasirodė informacija, kad aštuntokams skirtose matematikos užduotyse buvo klaidų. Išanalizavusi situaciją, ministrė įpareigojo centro direktorę imtis papildomų veiksmų, siekiant užtikrinti šių testų kokybę.

Susitikime taip pat dalyvavo švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė, ministerijos specialistai, NEC direktorės pavaduotojas Pranas Gudynas, VU Matematikos ir informatikos instituto mokslo darbuotojas Dainius Dzindzalieta.

NEC atstovai pripažino, kad viename 8 klasės matematikos standartizuoto testo uždavinyje iš tikrųjų buvo klaida – realybėje negali egzistuoti toks trikampis, apie kokį buvo kalbama sąlygoje. „Klaidos testų užduotyse netoleruotinos, todėl noriu atsiprašyti visų testą sprendusių vaikų ir jų mokytojų – NEC turėjo iš karto pripažinti savo klaidą. Nusprendėme, kad už šį uždavinį visi vaikai gaus maksimalų įvertinimą", - teigia švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Pasak ministrės, uždavinius galima formuluoti įvairiai. „Mokytojai, mokslininkai dažnai nesutaria dėl vieno ar kito žodžio, sakinio, tačiau svarbiausia, kad mokiniai uždavinius suprastų teisingai ir juose nebūtų klaidų, atitiktų ugdymo programą“, - pažymi ministrė.

Susitikimo metu sutarta, kad NEC iki šių metų liepos 15 d. paruoš standartizuotų testų rengimo, recenzavimo ir vertinimo reglamentą.  Nuo šiol standartizuoti testai bus recenzuojami, kaip ir valstybiniai brandos egzaminai bei pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimai.

„Būtina sugriežtinti standartizuotų testų rengimo ir vertinimo procedūras. Siekiant išvengti klaidų, jie bus recenzuojami, kitaip tariant, juos papildomai peržiūrės mokslininkai ir pedagogai. Iki šiol standartizuoti testai būdavo išbandomi tyrimo sąlygomis“, - sako švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Pasak ministrės, NEC direktorė S. Vingelienė turi atsakingai pasirinkti profesionalius specialistus, kurie rengia ir recenzuoja standartizuotus testus, o iškilus bet kokiems nesklandumams dėl testų vertinimo ar klaidų, informuoti ministeriją.

Susitikimo metu NEC taip pat buvo įpareigotas dar kartą peržiūrėti visas šių metų valstybinių brandos egzaminų užduotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostas

Kostas  portretas
Beraštė ministrė pabarė beraščių, plaunančių pinigus už užduočių sudarymą. nacionaliniu vadinamą egzaminų centrą. Kadangi vadinasi nacionaliniu, vadinasi, jame dirba tik skaisčios ir tyros nacionalinės vertybės. Seime tokių nedaug, žinau tik vieną. Matyt, egzaminų centre tokių daugiau. Čia lietuva, čia lietūs lyja...

Elvyra

Elvyra portretas
Egzaminų centro darbuotojams, žinoma, egzaminus galima suorganizuoti. Bet kas paruoš jiems klaidingas užduotis?

Mečys K.

Mečys K. portretas
Tos Egzaminų centro klaidos nesibaigia. Vis kritikuojame moksleivius, kad jie silpnai mokosi matematiką, gimtąją kalbą. O ko norėti? Juk tie centro dėstytojai, mokytojai kasmet užduotyse daro klaidas. Galbūt, ministrei (kiek žinoma, ji buvo susijusi su proftechniniu mokslu) reikėtų suorganizuoti egzaminus centro darbuotojams?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių