Ministras: „Sodros“ sistemai reikalingi esminiai pasikeitimai

Dabartinėje „Sodros“ sistemoje trūksta skaidrumo, ji yra jautri demografiniams pokyčiams, nes priklauso nuo įmokų mokėtojų ir išmokų gavėjų santykio. Taip tvirtina socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, komentuodamas antradienį paskelbtas Valstybės kontrolės išvados dėl „Sodros“ veiklos.

Auditorių išvadose teigiama, kad pagrindinės priežastys, lėmusios augantį „Sodros“ biudžeto deficitą, yra tai, jog pastaraisiais metais buvo didinamos socialinės išmokos, nedidinant įmokų tarifo ir papildomai neskiriant valstybės lėšų.

„Niekas jau neabejoja, kad socialinio draudimo ir pensijų sistemai reikalingi esminiai pakeitimai. To nepadarę dabar, netolimoje ateityje susidurtume su dideliais sunkumais.“, - pranešime spaudai cituojamas D.Jankauskas.

Ekonominės krizės padariniai, ypač didelis BVP kritimas, nedarbas ir emigracija, turi didelį neigiamą poveikį pensijų sistemai. Todėl, jei pati sistema nesikeis, net ir ekonomikai vėl pradėjus augti, bus sunku užtikrinti jos ilgalaikį finansinį stabilumą ir adekvačias išmokas.

Ministro teigimu, pertvarkant socialinės apsaugos sistemą būtina atskirti socialinės paramos elementus nuo socialinio draudimo ir taip išplėsti išmokų finansavimo bazę, neapsiribojant tik socialinio draudimo įmokomis. Į tai atkreipė dėmesį ir auditoriai. Jų išvadose pabrėžiama, kad kai kurios socialinio draudimo išmokos turi socialinės paramos požymių. Pavyzdžiui, našlių pensijos mokamos ne visiems našliams, o tik pensinio amžiaus arba pripažintiems nedarbingais ar iš dalies darbingais.

Anot D. Jankausko, pertvarkant socialinio draudimo sistemą bus siekiama, kad išmokos iš „Sodros“ ir valstybės biudžetų nedubliuotų vienos kitų. Išmokų dubliavimą, kaip vieną iš dabartinės sistemos ydų, įvardijo ir Valstybės kontrolė.

Reformuojant sistemą labai svarbu, kad socialinių išmokų sistema taptų aiškesnė ir skaidresnė, sumažėtų pačių išmokų skaičius. „Visuomenės lūkesčiai pertvarkant socialinio draudimo ir pensijų sistemą yra labai dideli, būtina juos pateisinti, nors tai padaryti gali būti ir nelengva. Reformuota sistema turėtų būti aiškesnė, suprantamesnė žmonėms ir teisingesnė“, - sakė ministras.

Anot D.Jankausko, šių metų 2009 spalio 20 d. ministerijoje sudaryta darbo grupė socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkymo koncepcijos projektui parengti darbą turėtų baigti iki sausio 31 d.. Tuomet projektas bus pateiktas svarstyti visuomenei, ekspertams, mokslininkams, socialiniams partneriams, politikams.


Šiame straipsnyje: Sodrajankauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių