Ministras: centralizavus vaiko teisių apsaugą, savivalda sulauktų pagalbos

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad vaiko teisių apsaugą atskyrus nuo savivaldos šios srities specialistai taptų savivaldybių kontrolieriais ir viešintų atvejus, kai veikiama blogai.

„Socialines paslaugas kaip teikė ir socialinį darbą kaip organizavo, taip ir organizuos savivalda, tik vaiko teisių apsaugos darbuotojas prižiūrės, ar to, kas daroma, pakanka, kad vaiko teisės būtų užtikrintos, rekomenduos, ką galima daryti kitaip, ir jeigu pokytis nevyksta, tada skandalizuoja ir išneša tiek nacionalinei valdžiai, tiek viešumai – tam, kad situacija keistųsi“, – pirmadienį sakė pasitarimą dėl vaiko teisių apsaugos skyrių funkcijų surengęs L.Kukuraitis.

Savivaldybėse nelikus vaiko teisių apaugos funkcijos, būtų pertvarkytas ir tam skirtas finansavimas – juo nebedisponuotų savivaldybės.

Anot ministro, centralizavus vaiko teisių apsauga taptų nepriklausoma nuo savivaldos – šios srities specialistas siektų „tiktai vaiko teisių pagarsinimo ir rūpesčio vaiko teisėmis, o ne sutvarkyti arba atitikti esamus resursus savivaldybėje“.

Pasitarime pirmadienį, be kita ko, buvo sprendžiama, kas būtų atsakingas už darbo su konkrečia šeima organizavimą – vaiko teisių apsaugos specialistas ar socialinis darbuotojas. Po pasitarimo L.Kukuraitis BNS sakė, kad Seimui bus siūloma nustatyti, jog pirmiausia vaiko patiriamą riziką vertintų vaiko teisių specialistai.

„Vaikų teisės bus primosios, kurios gavusios kažkokią žinią įvertins pagal instrumentus smurto ir socialinės rizikos lygį ir pagal tai inicijuotų atvejo aptarimą. Tame atvejo aptarime bus išsiaiškinta, ką kas turi daryti ir už paslaugų, pagalbos šeimai dalį taptų atsakingi savivaldybės darbuotojai: tiek už planavimą, tiek už įgyvendinimą. Vaikų teisės tada dalyvautų kaip kontrolės institucija“, – teigė ministras, pažymėjęs, kad savivaldybėse vaiko teisių specialistai taip pat atliktų kitas funkcijas, pavyzdžiui, šviestų, kaip atpažinti smurtą.

Paklaustas, ar menkai apmokamiems socialiniams darbuotojams galėtų būti priskirtos dar ir koordinatorių funkcijos, ministras pripažino, kad skyrus naujų užduočių jiems turėtų būti mokama daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Seniau sistema neveikė, todėl buvo decentralizuota - vietoje tikroji padėtis geriau matoma. Kadangi sistema vis tiek neveikė, dabar ji bus vėl centralizuota - atsirasiąs "vieningas požiūris". Ir taip toliau absurdo ratu su protingomis veidų išraiškomis.

pareikalauket

pareikalauket  portretas
visu pėrma atsakomybės iš turėjusiu atlikti savo darbą o ne pezeti čia beleką.Na centralizuosi.Ir ką?A geriau anie dirbs?Čia kap pas mus Klaipedelės valdininkai-jei tik gali tai tikrai nedirb
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių