Ministras: bus tikrinamas elektroninės sveikatos sistemos kūrimas

  • Teksto dydis:

Susisiekimo ministerija inicijuoja milijoninės vertės elektroninės sveikatos sistemos kūrimo patikrinimą. Ministras Rokas Masiulis sako, kad būtini skubūs sprendimai.

„Šios vienos didžiausių sveikatos priežiūros elektroninių platformų kūrimui yra išleistos dešimtys milijonų eurų. Vis dėlto sistema stringa, o daugybę metų besikaupęs problemų burbulas tik didėja (...) Būtini skubūs sprendimai“, – pranešime spaudai sakė R. Masiulis.

E. sveikatos sistemą prižiūri Registrų centras, kurio valdymas prieš dvi savaites perduotas Susisiekimo ministerijai.

Patikrinimo metu bus atsakyta finansinius, veiklos organizavimo, viešųjų pirkimų klausimus, bus pateiktos rekomendacijos, kaip užtikrinti patikimą, kokybišką sistemos veikimą bei racionalų valstybės lėšų panaudojimą, pranešė ministerija.

Be to, R. Masiulio teigimu, audito tikslas yra nustatyti atsakingus asmenis dėl tokios padėties ir galimo valstybės lėšų iššvaistymo.

Už projektą Registrų centre buvo atsakingas jo direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bagdonavičius - Seimo Antikorupcijos komisija kitą savaitę turėtų paskelbti išvadą, ar projektas buvo įgyvendinamas tinkamai. A. Bagdonavičius yra pretendentas į centro vadovo postą - konkurse jis buvo antras, tačiau laukiant komisijos išvadų, į jas nepaskirtas.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius BNS teigė, kad komisija iki trečiadienio popietės intensyviai svarstė išvadų projektą ir jas gali patvirtinti ketvirtadienį.

„Išvados gali būti jau rytoj, jeigu susirinks kvorumas, o antradienį spaudos konferencijoje jos bus pristatytos oficialiai“, – BNS sakė V. Gailius.

Pasak susisiekimo ministro atstovės Vytautės Šmaižytės, naują konkursą tikimasi paskelbti kitos savaitės viduryje, po to, kai Seimo komisija paskelbs išvadas.

Nauja Registrų centro valdyba, susipažinusi su vykstančiu konkursu dėl e. sveikatos serverių plėtimo galimybių, suabejojo dėl įrangos specifikacijos ir kainos, tačiau sutiko, kad centro vadovybė pasirašytų pirkimo sutartį. Po audito bus išsamiai atsakyta, ar pasirinkta geriausia kaina ir techniniai sprendimai.

Susisiekimo ministro įsakymu bus sudaryta darbo grupė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neseniai sakė, kad sistema stringa, nes jos kūrėjai netinkamai įvertino reikalingus išteklius, o klaidos yra taisomos. Jis, be to, sakė, jog vienas vaistinių tinklų naudoja vaistų suderinamumo posistemę, kuri naudoja daug e.sveikatos resursų.

Ministro teigimu, šiuo metu per dieną jau išrašoma apie 20 tūkst. receptų - arba apie 40 proc. visų kompensuojamų vaistų receptų.

Nuo kitų metų kovo visos vaistinės ir gydymo įstaigos turės naudotis e. sveikata. A. Veryga teigė , jog sistemos techniniai pajėgumai yra plečiami ir antplūdžiui ruošiamasi.

E.sveikatos projektas įgyvendinamas nuo 2005 metų, investicijos į jį siekia 40 mln. eurų. Sistema turėjo skaitmenizuoti pacientų duomenis - ligos istorijos įrašus, receptus, gydymą, tyrimų rezultatus, sudaryti galimybę keistis šiais duomenimis tarp gydymo įstaigų.

Šiuo metu vyksta ketvirtasis e. sveikatos įgyvendinimo etapas, jam reikės dar per 28 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che, o verdiktas aiškus: "Pinigų nėra, sistemos nėra, bet ir kaltų nėra"; o už tokį 'verdiktą' dar daug MŪSŲ pinigėlių bus 'atbašliuota'.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių