Ministrai nesutaria dėl GMP dispečerinių naikinimo

  • Teksto dydis:

Naujieji sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų ministrai skirtingai vertina galimybę greitosios medicinos pagalbos (GMP) ekipažus valdyti tik iš Bendrojo pagalbos centro (BPC), kaip numato įstatymas.

Dėl GMP ir BPC integravimo Sveikatos apsaugos bei Vidaus reikalų ministerijos nesutaria ne vienerius metus, ir nors Lietuvoje įdiegtas bendras pagalbos numeris 112, BPC dar neperduodamas pajėgumų valdymas.

„Kartu su buvusiu vidaus reikalų ministru buvo rastas kompromisas dėl vadinamosios antrosios alternatyvos, kuri reikštų, kad mes turime vieną pagalbos numerį, bet išlaikome GMP dispečerines sumažinę jų skaičių, kad jos dengtų didesnius plotus. Mes tikrai manome, kad GMP stotys turėtų likti“, – BNS šią savaitę sakė sveikatos apsaugos ministras Juras Požela.

Jo aiškinimu, GMP dispečerinių naikinimui ministerija priešinasi, nes mano, kad BPC dispečeriai yra blogiau pasirengę reaguoti į pagalbos skambučius, kai skambinančiajam reikalinga medikų pagalba.

„GMP dispečeriai dažniausiai turi medicininį išsilavinimą, jiems keliamas reikalavimas turėti medicinos žinių. Buvimas BPC – tai yra tiesiog dispečeris, su visa pagarba sakau“, – aiškino J.Požela.

Savo ruožtu vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas laikosi nuomonės, kad greitosios medicinos automobilius į įvykio vietą turėtų siųsti pats BPC.

„Įstatymas kalba, kad greitosios medicinos pagalbos pajėgos turi būti valdomos tuo pačiu telefonu. Įstatymas turi būti vykdomas. Ir tų greitosios medicinos pagalbos dispečerinių turi nelikti“, – BNS šią savaitę sakė vidaus reikalų ministras.

Anksčiau T.Žilinskas yra minėjęs, jog pertvarka galėtų būti baigta dar šioje kadencijoje.

Šiuo metu veikia aštuonios GMP dispečerinės. Sveikatos apsaugos ministerijos manymu, jų skaičių būti galima sumažinti iki trijų Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje. Jas esą galėtų valdyti naujas Nacionalinis greitosios medicinos pagalbos centras, kuris būtų pavaldus Sveikatos apsaugos ministerijai. Pačių greitosios pagalbos paslaugų organizavimas pagal Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomą planą būtų paliktas savivaldybėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kk

Kk portretas
Kad ta sistema blogai dirba,matosi ikisti milijonai,o dabar baisu,kad grazint nereiktu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių