Ministerija svarsto Lukiškių kalėjimą iškelti į Pravieniškes

  • Teksto dydis:

Daugiau nei prieš metus žlugus bandymui iškelti Lukiškių kalėjimą į Pravieniškes, Teisingumo ministerija šių planų neatsisako.

Dabar planuojama projektą vykdyti ne pasitelkus viešąją ir privačią partnerystę, bet jį finansuojant už Norvegijos ir Lietuvos vyriausybių lėšas.

„Planas – kartu su norvegais iškelti tik Lukiškių kalėjimą, ne visą pastatų kompleksą, tardymo izoliatorius liktų ten pat. Būtų iškeliami tik kalėjimo režimo žmonės, kurie atlieka bausmę. Jie išvažiuotų į Pravieniškes, ten pastatai stovi, juos reikia tik įrengti. Čia būtų mūsų kartu su norvegais finansuojamas projektas“, – šią savaitę BNS sakė teisingumo viceministro Donatas Matuiza.

Anot jo, dar vyksta derybos su Norvegijos vyriausybe.

Viceministro teigimu, iškėlus kalėjimą iš Lukiškių komplekso, būtų išspręsta problema dėl per mažo ploto, tenkančio suimtiesiems.

Didėja kompensacijos

D. Matuiza atkreipė dėmesį, kad kasmet didėja teismų kaliniams priteisiamos kompensacijos dėl prastų kaltinimo sąlygų.

Jo duomenimis, vien pernai nuteistiesiems išmokėta 1,3 mln. eurų.

„Kasmet didėja sumos, nes didėja išmokos. Daugiausia (priteisiama) už ploto pažeidimą, už laikymo sąlygas“, – tvirtino viceministras.

Kalėjimų departamento atstovas Tomas Čepelevskis BNS sakė, kad Lukiškių kalėjimo iškėlimas gali pajudėti tik Vyriausybei patvirtinus naują Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą. Ji šiuo metu rengiama, bet artimiausiais mėnesiais vargiai bus baigta.

„Rengia ir mūsų specialistai, ir Teisingumo ministerijos, tada turi patvirtinti Vyriausybė. Tik kai patvirtins Vyriausybė, remiantis programos veiksmų planu bus galima vykdyti darbus“, – sakė T. Čepelevskis.

Nutrauktas dėl neskaidrumo

2014 metų liepą Vyriausybė buvo patvirtinusi Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą. Joje buvo numatyta, kad Lukiškių kalėjimas iš Vilniaus centro į Kauno rajone esančias Pravieniškes bus iškeltas iki 2018 metų.

Po to netrukus buvo paskelbtas Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkursas, bet 2015 metų spalį jis nutrauktas dėl įtarimų neskaidrumu ir nesutarus dėl kainos. Konkurso dalyviai siūlė darbus atlikti už 80-84 mln. eurų, tuo metu Vyriausybė buvo tam numačiusi skirti 30 mln. eurų.

Planuota, kad perkeliant Lukiškių kalėjimo kompleksą į Pravieniškes, privatus investuotojas per trejus metus turėtų rekonstruoti keturis nenaudojamus Pravieniškių kalėjimo pastatus. Juose būtų įrengtas kalėjimas su 320 vietų kaliniams, o vėliau 25 metus investuotojas juos prižiūrėtų. Vėliau Lukiškių kompleksą ketinta parduoti ir taip padengti dalį statybų Pravieniškėse išlaidų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maistas

Maistas portretas
Taip, kiskite pinigus kaliniams, "pabegeliams", o pensininkai ir vis labiau skurstantys Lietuvos zmones palauks, jie kantrus...

...

... portretas
O gal geriau pačią ministeriją į Pravieniškes?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių