Ministerija siūlo pakeitimus tautinių mažumų mokykloms

  • Teksto dydis:

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) siūlo pakeitimus tautinių mažumų mokykloms.

Interviu „Verslo žinioms“ švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė sakė, kad pagal vieną iš siūlomų modelių daugiau dalykų būtų galima mokytis lietuvių kalba.

„Ministerija siūlo pereiti prie kito mokymo modelio, kai mokymo procesas organizuojamas tautinės mažumos kalba, mokoma tautinės mažumos kalba, išskyrus minėtus dalykus, mokomus lietuvių kalba, ir kai kuriuos tėvų bei mokinių pasirinktus dalykus, mokomus taip pat lietuvių kalba, – daugiau dalykų būtų galima mokytis lietuvių kalba. Dar vienas rekomenduojamas mokymo modelis – kai mokymo procesas organizuojamas lietuvių kalba, mokoma lietuvių ir tautinės mažumos kalbomis“, - teigė ministrė.

Anot jos, šiuo metu mokyklose, kuriose mokomoji kalba yra lenkų ar rusų, dažniausiai mokymo procesas organizuojamas lenkų arba rusų kalba ir mokoma lenkų arba rusų kalba, išskyrus dalykus, mokomus lietuvių kalba, – lietuvių kalbą ir literatūrą, Lietuvos istorijos, geografijos, gamtos pažinimo ir pasaulio pažinimo temas apie Lietuvą bei pilietiškumo pagrindus.

Ministrė taip pat sakė, kad reikėtų centralizuoti vadovėlių tautinių mažumų kalbomis rengimą ir įsigijimą, aprūpinimo jais tvarką, nes dabar vadovėliai atnaujinami lėčiau, nei keičiamos bendrojo ugdymo programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių