Ministerija: Rusija gali nepatekti į tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos tarybą

  • Teksto dydis:

Kanadoje šeštadienį vykusioje Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos (ICAO) asamblėjoje, po pirmosios rinkimų dalies, Rusija pirmą kartą nepateko į ICAO Tarybą, pranešė Lietuvos susisiekimo ministerija.

„Tai galima vadinti istoriniu balsavimu. Rusija ICAO Taryboje buvo nuo organizacijos įkūrimo 1947 metų, tačiau daugkartiniai aviacijos taisyklių pažeidimai negali būti toleruojami – dėl to ICAO asamblėjoje dalyvaujančių valstybių narių dauguma Rusija nebuvo išrinkta“, – pranešime teigė Lietuvai ICAO asamblėjoje atstovavęs susisiekimo viceministras Julius Skačkauskas.

ICAO Tarybos, kuri yra svarbiausias šios organizacijos vykdomasis organas, rinkimai susideda iš trijų dalių.

Pirmojoje dalyje jau išrinkta 10 svarbiausiomis oro transporto šalimis pasaulyje laikomų šalių iš 11: Australija, Brazilija, Kanada, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija, Jungtinė Karalystė ir JAV. Rusija nebuvo perrinkta.

Antrojoje rinkimų dalyje naujomis ICAO tarybos narėmis taip pat išrinktos: Argentina, Austrija, Egiptas, Islandija, Indija, Meksika, Nigerija, Saudo Arabija, Singapūras, Pietų Afrikos Respublika, Ispanija ir Venesuela.

Trečioji rinkimų dalis vyks spalio 4 dieną – jei ir joje nebūtų perrinkta, Rusija nebegalėtų dalyvauti ICAO sprendimų priėmimo procesuose.

ICAO, atsakinga už praeitais metais įvykusio oro bendrovės „Ryanair“ lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių, nutupdymo Baltarusijoje tyrimą, liepą pranešė baigusi nagrinėti šį incidentą ir dar kartą pažymėjo, kad Minsko veiksmai buvo „neteisėti“.

2021 metų gegužės 23 dieną „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Graikijos į Lietuvą, buvo priverstas nusileisti Minske, o baltarusių tarnybos sulaikė jame buvusį disidentą tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių ir jo partnerę Sofiją Sapegą – Vilniuje studijavusią Rusijos pilietę.

Rusijos atstovai pritarė ir teisino tokius Baltarusijos režimo veiksmus, o prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad neturi pagrindo netikėti autoritarinio baltarusių prezidento Aliaksandro Lukašenkos pareiškimais dėl bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių