Minime Lietuvos muitinės įkūrimo dieną: devyni faktai apie ją

  • Teksto dydis:

Gegužės 8-ąją Lietuvos muitinė švenčia 99-ąjį gimtadienį.

9 faktai iš Lietuvos muitinės istorijos:

- 1919 m. gegužės 8-ąją paskelbti ir įsigaliojo Laikinieji muitų tarifai ir Laikinosios muitinių taisyklės, kuriais vadovaujantis pradėta kurti viena svarbiausių valstybės institucijų − Lietuvos muitinė.

- Pirmosios 7 muitinės 1919 m. buvo įsteigtos prie sienos su Vokietija − tai Virbalio, Jurbarko, Tauragės, Kretingos, Naumiesčio, Naujamiesčio, Pilypavo ir Račkų.

- Pirmasis Lietuvos muitinės vadovas buvo Oskaras Baldamus.

- 1940 m. Rusijai okupavus Lietuvą, Lietuvos muitinės, kaip savarankiškos institucijos, veikla buvo nutraukta.

- 1990 m. spalio 9 d. Lietuvos Respublikos Taryba – Atkuriamasis Seimas priėmė Muitinės laikinąjį įstatymą, dar po dviejų dienų buvo įsteigtas Muitinės departamentas. Taip prasidėjo atkurtos nepriklausomos Lietuvos muitinės veikla.

- 1991 m. liepos 31 d. Lietuvą sukrėtė skaudi tragedija − omonininkai Medininkų poste užpuolė ir žiauriai nužudė ten dirbusius pareigūnus: muitinės inspektorius Antaną Musteikį, Stanislovą Orlavičių ir Ričardą Rabavičių bei keturis jų bendražygius policijos pareigūnus. Išgyventi buvo lemta tik muitinės inspektoriui Tomui Šernui.

- 1991 m. rugpjūčio 1 d. pradėtas prekių deklaravimas Lietuvos muitinėje, t. y. pradėta naudoti lietuviška krovinio deklaracija.

- 2004 m. Lietuvos muitinė įsiliejo į darnią ES muitinių šeimą. Lietuvos narystės ES dieną  nutraukta muitinės postų veikla prie valstybės sienos su Lenkija ir Latvija.

- Lietuvos Respublikos muitinės sistemą sudaro Muitinės departamentas, Muitinės kriminalinė tarnyba, Muitinės mokymo centras, Muitinės laboratorija, Muitinės informacinių sistemų centras, 3 teritorinės muitinės – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir 46 muitinės postai: 15 krovinių, 9 kelio, 7 geležinkelio, 7 jūrų ir upių, 4 oro uostų, 3 mobiliųjų grupių ir 1 pašto postas.

Minint šią dieną, nuvežtos gėlės ant žuvusių muitininkų – Antano Musteikio, Stanislovo Orlavičiaus, Ričardo Rabavičiaus, Audriaus Šenavičiaus ir Dariaus Virbuko – kapų.

Gegužės 11 d. Muitinės mokymo centre vyks iškilmingas minėjimas. Muitinės darbuotojus sveikins Muitinės departamento vadovybė, svečiai iš kitų valstybės institucijų, rašoma pranešime spaudai.

Institucijos įkūrimo proga už pavyzdingą tarnybinių pareigų atlikimą daugiau nei 100 muitinės pareigūnų ir darbuotojų bus apdovanoti medaliais ir padėkomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių