Minima Lietuvos kariuomenės diena

Pirmadienį minima Lietuvos kariuomenės diena. 1918 m. lapkričio 23 d. tuometinis premjeras Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą, kuriuo buvo įkurta Apsaugos taryba ir pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos.

Prezidentė, teikdama apdovanojimus Kariuomenės dienos proga, sakė, jog Lietuvos kario dvasia gimė kur kas anksčiau - tūkstantmetės Lietuvos istorijoje, garbingiausiuose mūšiuose už savo žemę, idealus, vėliavą.

„Patriotizmas, drąsa, ištikimybė buvo perduodami iš kartos į kartą. Jų vedami, mūsų savanoriai laimėjo Giedraičių kautynes, kovojo mūšiuose už nepriklausomą Lietuvą, dalyvavo pokario partizanų pasipriešinime, televizijos bokšto ir Seimo gynyboje.

O šiandien drąsiai ir pasiaukojamai atlieka savo pareigą tarptautinėse taikos palaikymo operacijose ir svariai prisideda kuriant šalies ateitį“, - kalbėjo Dalia Grybauskaitė valstybės apdovanojimų įteikimo ir karininkų laipsnių suteikimo ceremonijoje. 

Anot Prezidentės, šiam tikslui pasiekti net sunkmečio sąlygomis būtina toliau išlaikyti modernią, tarptautinius reikalavimus atitinkančią kariuomenę, kuria pasitikėtume ne tik mes patys, bet ir mūsų partneriai tiek NATO, tiek ES.

„Pirmųjų mūsų kariuomenės kūrėjų iškelti tikslai ir idealai įpareigoja mus visus, čia susirinkusius, tinkamai įvertinti tuos, kurie prisidėjo ugdant šiuolaikinio kario dvasią. Ji įkūnija ne tik ginkluotą kovą. Tai moralinė nuostata mums visiems, visai tautai. Tai įpareigojimas, auklėjant jaunąją kartą.

Tarp apdovanojamųjų mes matome ne tik karius, bet ir civilius, turėjusius ir turinčius kario dvasia pagrįstus moralinius kriterijus. Šie kriterijai lemia drąsius, nesavanaudiškus šių žmonių poelgius“, - kalbėjo šalies vadovė.

Vidurdienį buvo numatytas Kariuomenės dienai skirtas paradas Vilniaus Gedimino prospekte bei iškilminga rikiuotė Katedros aikštėje.


Šiame straipsnyje: kariuomenės dienakariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių