Migracijos departamento vadovė: visada reaguoju į pastabas

Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė, penktadienį surengusi spaudos konferenciją, teigė, kad žiniasklaidoje departamentui ir jai pareikšta kritika buvo nepagrįsta. Jos teigimu, žiniasklaidoje skelbtos informacijos apie imigrantų stovėjimą eilėje, pernelyg ilgai užsitęsusius leidimo gyventi išdavimo procesus viešojoje erdvėje buvo ne taip interpretuotos. Anot direktorės, viskas, kas priklauso nuo Migracijos departamento, buvo daroma teisingai.

E. Gudzinskaitė negailėjo pagyrų departamento atliktiems darbams ir pabrėžė, kad gavus papildomai 12 etatų problemų sprendimas departamento lygmeniu dar labiau intensyvės. Direktorė minėjo, kad 6 darbuotojai jau įdarbinti.

Paklausta, ar sureagavo į vidaus reikalų ministro Eimučio Misiūno pastabas ir deklaruotą nepasitikėjimą, E. Gudzinskaitė pabrėžė kiekvieną kartą reaguojanti į pastabas.

E. Gudzinskaitė akcentavo, kad imigracija į Lietuvą auga, o darbdaviai nori atsivežti vis daugiau užsieniečių, kuriems Lietuva darosi vis patrauklesnė.

2017 m. leidimų gyventi buvo išduota 30 proc. daugiau nei 2016 metais, o nacionalinių vizų - dvigubai daugiau.

Anot direktorės, panaši tendencija laikysis ir ateinančiais metais. „Mes nenorime būti tomis durimis, dėl kurių užsieniečiai pasirenka vykti į kitą šalį. Dėl to mes nuolat peržiūrime savo procedūras, vis daugiau paslaugų keliame į elektroninę erdvę“, - kalbėjo direktorė, ir gyrėsi, kad pati kalbanti su užsieniečiais verslininkais ir įmonėmis, siekdama pagerinti situaciją.

„Šiais metais pradėjome pildyti patvirtintų įmonių sąrašą. Į jį patekusios įmonės gali paprasčiau gauti nacionalines vizas darbuotojams iš užsienio“, - kalbėjo E. Gudzinskaitė.

Ji taip pat akcentavo, kad įvesta sistema, pagal kurią prašymai dėl nacionalinės vizos pildomi tik elektroniniu būdu. Anot jos, tai paspartino procesą ir išsprendė vizų problemą. Direktorė pabrėžė, kad šiuo metu vizos išduodamos laiku.

Direktorė teisinosi, kad dėl augančių imigracijos apimčių Departamentas nespėja visų sprendimų priimti laiku, tačiau, išreiškė mintį E. Gudzinskaitė, visiškai užsipildžius naujais etatais, situacija pradės taisytis.

Kartu direktorė minėjo, kad Departamentas vykdo griežtą kontrolę, kad į Lietuvą nepatektų nepageidaujami asmenys ar tie, kurie neturi leidimo gyventi šalyje. Anot jos, per metus nustatyta nemažai fiktyvių įmonių ir daugiau kaip 600 užsieniečiams, deklaravusiems veiklą fiktyviose įmonėse, panaikinta teisė gyventi šalyje. 460 užsieniečių atsisakyta suteikti teisę gyventi šalyje dėl to, kad buvo pateikti suklastoti duomenys.

Tačiau, tradiciškai, E. Gudzinskaitė nepripažino jai reiškiamos kritikos dėl atskirų problemų. Dėl nuskambėjusių eilių, kuriose laukė užsieniečiai, problemos, direktorės manymu, ne departamentas, o užsieniečiai kalti, patys pasirinkę laukti.

„Aš negaliu paaiškinti, kodėl jie nusprendė būriuotis prie departamento. Šiuo metu tų eilių nebėra ir žmonės eilėse nebestovi. Kiek priklauso nuo mūsų - mes tą padarėme. Jiems buvo komunikuojama, nepaisant to, jie rinkdavosi likti departamente“, - apibendrino direktorė.

Vidaus reikalų ministras E. Misiūnas neslepia esąs nepatenkintas Migracijos departamento vadovės E. Gudzinskaitės darbu. Ministras yra atviravęs, kad nemažai priekaištų turi dėl E. Gudzinskaitės, kaip lyderės ir strategės, darbo. Anot jo, Migracijos departamento vadovei ne kartą buvo pareikštas nepalankus jos veiklos vertinimas dėl negebėjimo spręsti susidariusias problemas.

Vasario 21 d. E. Misiūnas, įvertinęs E. Gudzinskaitės veiklą nepatenkinamai, panaikino kvalifikacinę direktorės kategoriją ir 15 proc. sumažino atlyginimą.

Tuo tarpu pati E.Gudzinskaitė atmeta beveik visus jai metamus priekaištus. Pasak E. Gudzinskaitės, ji kaip Migracijos departamento vadovė, negali kontroliuoti imigracijos srautų, kurie priklauso nuo Vidaus reikalų ministerijos formuojamos politikos.

Direktorė rado pasiteisinimą ir dėl viešojoje erdvėje garsiai nuskambėjusių problemų, kaip susidariusių Migracijos departamente eilių, kuriose turi stovėti žmonės, norintys gauti vizas ar leidimus gyventi šalyje, bei dėl to, kad papildomų darbuotojų įdarbinimas, ministerijai skyrus papildomų etatų, užtrunka labai ilgai.

Praėjusią savaitę žiniasklaida atkreipė dėmesį į tai, kad norintiems dirbti ar Lietuvoje gyventi užsieniečiams kyla sunkumų gauti vizas ar leidimus gyventi šalyje. Dėl leidimų gyventi ar dėl vizų į departamentą besikreipiantys užsieniečiai turi nuo ankstyvo ryto laukti gyvoje eilėje lauke, tačiau ir tai negarantuoja, kad jie bus priimti.

E. Gudzinskaitė, laimėjusi konkursą, Migracijos departamento vadovė pareigas pradėjo eiti 2016 m. lapkričio 22 d. Nuo 2015 m. liepos mėnesio vidaus reikalų ministro įsakymu jai buvo pavesta laikinai eiti Migracijos departamento direktorės pareigas. E. Gudzinskaitė yra baigusi Vilniaus universiteto Teisės fakultetą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užsipuolė..

Užsipuolė.. portretas
Matyt verslas ubašliavo ka papresuotu nes neledžia imigrantams dokumentu popigiaja pirkt

juk

juk portretas
aisku tik 1 visi vadovai turi /rupora/ kurio gijos jungiasi su briuseliu ir /zingsnis i sona/ iskarto pabudina /globejus/ ir ziniasklaida stai tau ir biurokratinis /demokratinis/ tendemas......
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių