Miestų gimtadieniai: neprasta paprasta aritmetika

Atėjęs ruduo pažėrė kultūrinių renginių gausą įvairiuose Lietuvos miestuose. Po atostogų grįžusius gyventojus kviečia miestų dienos, gimtadieniai ir kiti renginiai. Vien  rugsėjo mėnesį Lietuvoje nugriaudės mažiausiai trijų miestų šventės. Į „kovą“ dėl įspūdingiausių fejerverkų, garsiausių atlikėjų, garbiausių miesto svečių ir didžiausių biudžetų stos Vilnius, Panevėžys ir Šiauliai.

Kiek kainuos Vilniui – dar nežinoma

Vilniuje minias į savo renginius sutraukiančios ir šį savaitgalį prasidėjusios „Sostinės dienos 2008“ „kovoje“ dėl gražiausios miesto šventės tikslių kaštų dar neskaičiuoja. VšĮ „Vilniaus festivaliai“, organizuojančios renginį, finansininkė Vitalija Varkulevičienė portalui vilniausdiena.lt sakė, kad tikslių šventės biudžeto duomenų galima tikėtis tik pirmadienį.

Prognozuojama, kad iš viso renginio biudžetą sudarys apie 600 tūkst. litų. Vilniaus m. savivaldybė šiam renginiui skyrė 320 tūkst. litų, o kitos lėšos gautos iš rėmėjų ir reklamos. Pasak pašnekovės, šiais metais savivaldybė atseikėjo gerokai mažiau nei anksčiau.

Panevėžyje pasimetė 20 tūkstančių

Šį savaitgalį į švenčių maratoną įsitraukė ir panevėžiečiai, šiemet švenčiantys 505-ąjį miesto gimtadienį. Jubiliejaus organizatoriai pažėrė gausybę renginių, apimančių platų menų ir akcijų spektrą: pradedant į Lietuvos rekordų knygą pretenduojančių futbolo maratonu ir baigiant  koncertu, į kurį pakviestos ryškiausios, ir tikrai ne pigiausios, muzikos grupės: BIX, „Antis“, Andrius Mamontovas. 

Panevėžio miesto savivaldybės ryšių su visuomene specialistės Astos Sarapienės teigimu, miesto valdžia gimtadienio organizavimui skyrė 130 tūkst. litų. Jubiliejaus renginius organizuojančios VšĮ „Jokastė“ direktorė Zita Bareikienė sakė, kad galutinį renginio biudžetą galima bus pasakyti tik praūžus šventiniam šurmuliui. „Dabar galiu pasakyti tik tiek, kad Panevėžio miesto savivaldybė tam skyrė 110 tūkst. litų“, – portalui vilniausdiena.lt sakė Z. Bareikienė.

Šiauliai linksminsis taip pat  nepigiai

Miesto šventei kur kas dosnesnė buvo Šiaulių miesto savivaldybė, „Šiaulių dienos 2008“ organizavimui skyrusi 151 tūkst. litų. Portalo vilniausdiena.lt pastebėjimu, tai beveik pusė tiek, kiek Vilniaus valdžia skyrė savo miesto šventei.

Rugsėjo 12-14 dienomis vyksiantis renginys taip pat gali pasigirti įspūdingu dalyvių sąrašu – mieste vyks daugiau negu 35 renginiai, o šventiniuose koncertuose  pasirodys „tik“ Eduardas Kaniava ir jo draugai Judita Leitaitė ir Deividas Norvilas, Panevėžio simfoninis orkestras, Rūta Ščiogoliovaitė, grupės „Rondo“, „Skylė“ su Aiste Smilgevičiūte, P. Meškėla su „Rojaus tūzais“, K. Smoriginas, O. Ditkovskis, Andrius Mamontovas ir grupė.

***

Praūžus didžiųjų miestų gimtadieniams portalas vilniausdiena.lt pamėgins suskaičiuos neužpūstas žvakutes ant tortų ir paskelbs, kurio miesto gimtadienis – pompastiškiausias.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių