Menininkai kurs bačkas rinkimams

Likus daugiau nei mėnesiui iki Lietuvos Seimo rinkimų, kuomet politikų gražbylystės turėtų pasiekti kulminaciją, žymūs Lietuvos menininkai jau ėmė ruošti bačkas rinkimams.

„Politikavimas nuo bačkos – in vino veritas“ - po tokiu šūkiu vynais ir kitais gėrimais prekiaujanti bendrovė „Mineraliniai vandenys“ subūrė menininkų komandą, kuri surengs provokuojančią parodą, skatinsiančią visuomenę ir pačius politikus susimąstyti apie Lietuvoje itin išvešėjusį populizmo reiškinį.

Šeši Lietuvoje žinomi menininkai Saulius Vaitiekūnas, Linas Cicėnas, Vaidas Ramoška, Marius Zavadskis, Domas Noreika ir Robertas Gritėnas dekoruos 225 litrų. talpos medines vyno statines, kurios vėliau bus demonstruojamos šalia „Gero vyno parduotuvių“ - Vilniuje, Subačiaus g. ir Kaune, Dautarto g.

„Ne veltui apie populizmą sakoma, jog tai kalbėjimas nuo bačkos, o apie vyną – kad jame slypi teisybė. Šia originalia paroda norime ne tik įdomiai pradėti rudens sezoną, bet atkreipti ir Lietuvos piliečių, ir politikų dėmesį į populizmo ir teisybės santykį politikoje, kuris itin svarbus artėjant rinkimams“, - sako  bendrovės „Mineraliniai vandenys“ generalinis direktorius Julius Gendvilis.

Parodoje dalyvaujantys menininkai tikisi, kad ši akcija sulauks didelio ne tik pilietiškai nusiteikusių, bet ir visų sveiką humoro jausmą turinčių žmonių dėmesio.

Provokacijomis garsėjantis menininkas Saulius Vaitiekūnas neslepia, jog parodoje– menine forma bus interpretuojamos pačios jautriausios šiandienos politinės aktualijos.

Kitiems parodos dalyviams politinis kontekstas taip pat nėra svetimas – garsiųjų Vilniaus angelų autorius V. Ramoška yra sukūręs skulptūrų ciklą tema „Nepagrįsta neapykanta“ (2003), kurioje interpretuotos tuometinės politinės-ekonominės aktualijos, D. Noreika ir R. Gritėnas savo kūrinius pristatė pilietiškumo išraiškas analizuojančioje parodoje „Patriotai“ (2008), o M. Zavadskis meno gerbėjus stebino originalia gėlėto šautuvo instaliacija „Meilė“ (2006).

Dailininkui L. Cicėnui su politika teko susidurti prieš porą dešimtmečių tarnaujant tarybinėje kariuomenėje Liepojoje – centrinėje miesto aikštėje menininkui teko piešti gigantiškus ordinus, taip pat tapyti proletariato vadų portretus caro rezidencijoje „Carskoje selo“ šalia tuometinio Leningrado.

Paroda „Politikavimas nuo bačkos – in vino veritas“ duris atvers rugsėjo viduryje „Gero vyno parduotuvėje“ Vilniuje.

Planuojama, kad į atidarymą bus kviečiami žymūs šalies politikai bei meno ir pramogų pasaulio atstovai. Vėliau paroda keliaus į GVP parduotuvę Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių