Medininkai: Lietuva žada iki galo siekti teisingumo iš Rusijos

Medininkų žudynių aukas antradienį pagerbę Lietuvos valdžios atstovai ir aukų artimieji žada iki galo siekti teisingumo iš Rusijos, kuri atsisako išduoti šiuo karo nusikaltimu įtariamus savo piliečius.

Prieš 21 metus nužudytų septynių pareigūnų atminimas ceremonijoje tylos minute, gėlėmis ir kalbomis buvo pagerbtas prie memorialo Medininkuose, kur iki šiol stovi nužudytų pasieniečių namelis.

Minėjime dalyvavęs kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus sakė, jog Lietuva neturi teisės pritildyti savo balso reikalaudama, kad Maskva išduotų karo nusikaltimu įtariamius omonininkus.

„Mes turime ir toliau aiškiai ir tiesiai kalbėti pasauliui apie tą neteisybę, brutalumą ir žudynes, kurias įvykdė okupantai“, - sakė prezidentas.Kartu V.Adamkus pripažino netikintis, kad dabartinė Rusijos valdžia netrukus pakeistų savo požiūrį, nes, jo nuomone, šiandieninė Rusija primena buvusią sovietinę diktatūrą.

„Ne, netikiu. Netikiu bet kokiomis kalbomis, kad štai mes turime naują Rusiją, demokratinius principus pripažįstančią Rusiją. Taip, yra pasipriešinimas, jaunoji karta rodo pirmuosius žingsnius. Bet žiūrint iš valdžios padėties, Rusijos pozicija šiandien nė kiek nesikeičia nuo buvusios brutalios sovietinės diktatūros“, - kalbėjo V.Adamkus, atsakydamas į BNS klausimą, ar tiki, kad Rusija pakeis požiūrį.

Ceremonijoje prie pusiau nuleistos valstybės vėliavos kalbėjęs Seimo vicepirmininkas Erikas Tamašauskas Medininkų žudynes pavadino žiauriu karo nusikaltimu, ir taip pat teigė, kad Rusija keičiasi lėtai.

„Medininkai vis dar kraujuojanti mūsų valstybės žaizda, kurią išgydyti galėtų tik teisingumas. Deja, Rusija keičiasi lėtai, o cinizmo persmelktame dabarties pasaulyje teisingumas ne visada pageidaujamas“, - sakė parlamento atstovas.Tai pakartojo ir vidaus reikalų ministras Artūras Melianas, kuris teigė, kad Lietuvai „yra esminis įsipareigojimas - atstatyti teisingumą“.

Vienintelis per žudynes gyvas likęs Tomas Šernas pabrėžė, kad didysis teisingumas bus tik tuomet, kai Rusija ir Lietuva vienodai įvertins šį nusikaltimą.

„Didysis teisingumas priklauso nuo mūsų visų. Visi turime stengtis, kad su Rusija rastume bendrą kalbą dėl elementarių dalykų ir dėl tokių skaudžių dalykų kaip karo nusikaltimai“, - sakė T.Šernas.Ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas policijos ir muitinės pareigūnai.

Dėl šio nusikaltimo kol kas nuteistas tik vienas asmuo - pernai pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį Konstantiną Michailovą (Nikuliną) įkalino iki gyvos galvos.Lietuvos prokurorai dėl nusikaltimo taip pat kaltina dar tris omonininkus - Andrejų Laktionovą, Česlavą Mlinyką ir Aleksandrą Ryžovą. Jiems išduoti Europos arešto orderiai. Maskva įtariamuosius išduoti atsisako.Žuvusio Muitinės departamento pareigūno Stanislovo Orlavičiaus sūnus Šarūnas, kuris tėvo neteko būdamas pusės metų amžiaus, sakė tikįs, kad kaltieji galų gale atsakys už savo veiksmus.

„Man ši diena reiškia tai, ką galėjau turėti, bet neturiu, turėjau teisę turėti, bet neturiu. Deja, bet ne visi asmenys už tai dar atsakė. Dar tikiuosi teisingumo. Šiandien vyskupas pasakė, kad ten, kur žmogus deda tašką, Dievas deda kablelį. Manau, jei nebus teisinio teisingumo, tai jis bus aukščiau“, - BNS sakė Š.Orlavičius.

"Mes visada turime prisiminti Nepriklausomą Lietuvą kūrusius ir už ją gyvybę paaukojusios žmones. Jų dėka šiandien yra Lietuva, yra Lietuvos vaikai ir yra Lietuvos pergalės,“ - Prezidentūros pranešime cituojama šalies vadovė Dalia Grybauskaitė.


Šiame straipsnyje: MedininikaiMedininkų byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Copy

Copy portretas
is rusijos niekas nieko negaus kad ir visi snargliuoti -uteleti beretiniai sustotu prie sienos ir sukautu ir skyletom beretem mojuotu nes jei per tiek metu nieko neivyko tai ir toliau taip bus.Reikejo ne varyti ant tos rusijos o normaliai sneketi ir be to jei pamenat situacija su litvinenkos nuzudymu tai rusai lugovojaus neisdave britams nes tai neleidzia ju konstitucija o ka apie mazyte Lietuva kalbeti kur beretiniams jau uteles galvas sugrauze ir jie jau marse naktimis obama mato.

ragana

ragana portretas
Iš Rusijos teisingumo gaus tiek,kiek mes ,savi,gaunam teisingumo iš savų (pedofilijos byla) „Medininkai vis dar kraujuojanti mūsų valstybės žaizda, kurią išgydyti galėtų tik teisingumas-tas melnikas turėjo suformuoti sakinį taip:Medininkai iš rusų pusės,o Garliava iš mūsų pusės vis dar kraujuojanti mūsų valstybės žaizda, kurią išgydyti galėtų tik teisingumas.Tai būtų TIE-SOS žodžiai.O dabar -tai tik apsimetėlio,melagio, aferisto kalba,kad tik įtiktų tai minutei visiems,o iš esmės jam vienodai rodo kitų skausmas,o tuo pačiu ,ir Tėvynės skausmas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių