Medikai ragina grįžti prie vaistų pavadinimų receptuose

  • Teksto dydis:

Privalomojo sveikatos draudimo taryboje dirbantys medikų ir vaistininkų atstovai nesutinka, kad vaistų kainos Lietuvoje nemažėja dėl šios institucijos kaltės.

Po antradienį Prezidentūroje vykusio pasitarimo dėl vaistų kainų atnaujinti Privalomojo sveikatos draudimo tarybą paragino šalies vadovė Dalia Grybauskaitė. Ji taip pat paragino užtikrinti ministerijos Farmacijos departamento, Vaistų kompensavimo komisijos veiklos skaidrumą. 

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pažadėjo tai padaryti.

„Galima kalbėti tiesiogiai apie korupciją ir lobizmą, jeigu turi faktus, aš neturiu tokių faktų, kad galėčiau mesti į konkretų žmogų, kad būčiau pagavęs už rankos imant pinigus ar žinočiau kažkokius susitarimus, bet tai, kad situacija tiek laiko nesikeičia, matyt, ir leidžia susidaryti tokį įspūdį, kad egzistuoja nusistovėję susitarimai ar schemos, kokiais būdais tie pokyčiai neįvyksta“, – žurnalistams kalbėjo ministras.

Privalomojo sveikatos draudimo tarybos narys, Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) prezidentas Liutauras Labanauskas sako, kad norint piginti vaistus reikia ne keisti žmones, bet nustatyti naujus principus.

Pats pirmiausias duotas leidimas tinklams daryti ką nori buvo tai, kad gydytojai nebegali rašyti vaistų firminiais pavadinimais – gydytojai nebegydo ligonio, gydo tinklai.

„Draudimo taryba jokių kainų nenustatinėja, jinai tik patvirtinta arba nepatvirtina ministerijose veikiančioje komisijose nustatytas kainas, patvirtina grupavimą arba nepatvirtina, patvirtina kompensavimo procentus arba nepatvirtina. Reikia peržiūrėti kompensavimo ir kainodaros principus. Tiek ministerijos komisijoms, tiek Ligonių kasoms mūsų taryba turbūt kokius 10 kartų sakėme, kad jie mums turi pateikti kainų nustatymo principus, iki šiol mes jų negavę“, - BNS sakė L.Labanauskas.

„Mes turime keturis tinklus ir keturi tinklai viską reguliuoja, o ne (vaistų) firmos, firmos kenčia nuo mūsų keturių tinklų, jie keturi viską ir susitaria. Ir LGS seniai sako, kad pats pirmiausias duotas leidimas tinklams daryti ką nori buvo tai, kad gydytojai nebegali rašyti vaistų firminiais pavadinimais – gydytojai nebegydo ligonio, gydo tinklai“, – taip pat dėstė jis.

Privalomojo sveikatos draudimo tarybos narė, Nacionalinės vaistų prekybos asociacijos direktorė Jūratė Kulberkienė savo ruožtu aiškino, kad konkurencija tarp vaistinių veikia.

„Tarp vaistinių konkurencija tai tikrai yra labai didelė: konkuruoja ir kainomis, ir paslaugos kokybe, ir vieta. (...) Aš sutikčiau su Konkurencijos tarybos išvadomis dėl vaistų kompensavimo sistemos keitimo“, – BNS sakė J.Kulberkienė.

Anot jos, vaistinių antkainiai griežtai reguliuojami, todėl galimybių vaistų pigimui ji matytų valstybei labiau derantis su gamintojais.

„Aš manau, kad derybos su gamintojais čia labai svarbios, derybos galėtų būti aukščiausio lygmens, svarbiausių asmenų“, – teigė ji.

J.Kulberkienė taip pat aiškino, kad korupcijos Privalomojo sveikatos draudimo taryboje nėra nepastebėjusi.

„Šita taryba yra jau beveik paskutinė stadija dėl vaistų įtraukimo į kompensuojamų sąrašą. Aš ten nelabai matau vietos korupcijai, ką galima būtų paveikti, aš tokių atvejų nežinau, jeigu kažkas žino, konkrečiai reikia sakyti“, – aiškino ji.

Tiek J.Kulberkienė, tiek Lietuvos vaistinių asociacija aiškina, jog svarbu šviesti visuomenę, kad gyventojai rinktųsi pigesnius vaistus.

„Lietuvos vaistinių asociacijai priklausančios vaistinės investavo daugiau nei 300 tūks. eurų vaistinių monitoriams, kuriuose rodomos vaistų kainos su ta pačia veikliąja medžiaga. Tačiau pacientai vis vien ne visada renkasi pigesnius vaistus dėl keleto priežasčių. Visų pirma, gyventojai, ypatingai tie, kurie serga lėtinėmis ligomis ir vartoja tą patį vaistą daugelį metų, nėra linkę ne tik jo pakeisti, bet ir išklausyti vaistininko siūlymų vaistą pakeisti kitu, kad ir pigesniu vaistu. Antra, gyventojų apsisprendimui įtaką daro ir sveikatos priežiūros specialistų patarimai“, – sakoma Lietuvos vaistinių asociacijos antradienį išplatintame pranešime.

„Yra labai svarbu visuomenės švietimas, jis dabar vyksta per silpnas“, – antrino J.Kulberkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ggg

ggg portretas
Visada lengviausias kelias yra dėl susiklosčiusios padėties rasti kaltą, jį viešai nulinčiuoti ir atrodo jau darbas nuveiktas. Tačiau tai neišsprendžia problemų. Problemų sprendimui reikia proto, kurio nutekėjimas yra akivaizdus. Be to niekas ir nenori protingų vadovų. Daugeliu atvejų reikia politiškai teisingų vadovų. Taigi situacija tikrai nepalanki visose valdžios institucijose. Vien tik skaidrumas ir kaltųjų nustatymas yra tik menka dalelė darbo, sukelianti daugiau erzelio nei tikro rezultato. Reikalingos protingos strateginės kryptys ir priemonės tam pasiekti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių