Medikai: dėl vaistų trūkumo galėjo mirti ligoniai

Medikai sako esą dėl medikamentų trūkumo galėjo mirti retomis ligomis sergantys ligoniai.

Jie tvirtina, kad ligoninėse net penkerius metus nebuvo stabligei, botulizmui ir difterijai gydyti reikalingų vaistų. Seimo sveikatos reikalų komitetas ketina kreipti į prokurorus, kad būtų ištirta, ar dėl vaistų trūkumo galėjo mirti žmonės.

Pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą, pačios gydymo įstaigos privalo rūpintis medikamentais, tačiau medikai pripažįsta, kad jos nesuinteresuotos įsigyti medikamentus retoms ligoms – stabligei, difterijai ir botulizmui – gydyti, nes pasibaigus vaistų galiojimo terminui juos tenka nurašyti. Šiuos vaistus Lietuvoje dar gali turėti ekstremalių situacijų centras, tačiau pasirodo, kad informacija apie tai – valstybės paslaptis.

„Per tuos 5 metus galėjo mirti žmonės nuo šių ligų? Tikrai galėjo mirti. Jei pakeltume ligos istorijas, tikrai rastume, kad žmogus buvo gydomas simptomiškai, bet nebuvo etiotropinio gydymo. Stablige, žinome, 5,6 žmonės kiekvienais metais serga, pusė miršta, galime parinkt 12, 13 atvejų. Difterijos atvejis Kaune prieš kelis metus – moteris mirė, kai nebuvo serumo“, – sako infektologas dr. Alvydas Laiškonis.

Seimo sveikatos reikalų komiteto vadovas Antanas Matulas stebisi, kad net keletas įstaigų – Vaistų kontrolės departamentas, Farmacijos departamentas, Ekstremalių situacijų centras, audito tarnyba ir akreditavimo tarnybos kelerius metus nepastebėjo, kad ligoninės neturi kai kurių vaistų.

„Negalėtume atsakyti, ar kai kurios įstaigos turi ar neturi, jos privalo turėti. Jei jos neturi, jos turi kreiptis, tada ministerija padėtų išspręst problemą“, – sako Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius.

Sveikatos reikalų komitetas ketina kreiptis į prokurorus, kad būtų ištirti galimi mirčių atvejai dėl šių medikamentų trūkumo ir nustatyta, kas dėl to kaltas.

Pastaruoju metu buvo sutrikęs ir kai kurių medikamentų onkologinėms ligoms gydyti tiekimas. Sveikatos ministerijos atstovai sako, kad tai atsitikę dėl gamintojo kaltės, nors šių vaistų šalyje buvę.

„Onkologinių vaistų – flororacido, tamoksifeno – buvo Lietuvoje. Buvo tam tikras paskirstymo sutrikimas kažkuriame regione. Kažkur tam tikru laiku žmonės negalėjo nusipirkt, bet Lietuvoj sandėliuose tų vaistų buvo“, – sako Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius.

Seimo sveikatos reikalų komitete konstatuota, kad tarp įvairių sveikatos įstaigų neveikia informacinė sistema bei savo pareigų  neatlieka atsakingi pareigūnai. Sveikatos ministerijai pavesta per dvi savaites parengti siūlymus, kaip ateityje išvengti galimo vaistų trūkumo gydymo įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ligonė

ligonė portretas
kabinetiniai berniukai baikit meluot kad tamoxifeno buvo lietuvoje tik vienintelė vaistinė kiek mes visur skambinom pasakė kad vaisto bus po 2012,06.05 dienos tai yra KAZLŲ RŪDOS VAISTINĖ mums pateikė tiksliausią informaciją davė telefonus savo mes jiems palikome savo tel. ir kai buvo gauti vaistai mus iškarto informavo o jums valdžios vyrai ne ačiū ,meluokit toliau o su tinklo vaistinėm išvis nesusipratimas jie absoliut nieko nežino tai kodėl vieni žino kiti nieko nežino

666

666 portretas
DĖKOKIT PREZIDENTEI . Visagino atominė elektrinė (VAE) projektui šiemet išleido 50 mln. litų, o 2013 metais planuojama išleisti panašią sumą.

rj

rj portretas
(ZMONES ZINOKITE )jeigu is jusu kas nors apsinuodis botulinu .varykit is karto i LATVIJA ten gausit .pas mus ju nera .ir tegul musu valdzios svolaciai nemeluoja kad vaistines neperka .jos ir negali pirkti nes sitie vaistai net neregistruoti ,o nuo visuomenes tai slepiama.o jei vaziuosit i Latvija tai geruoju ar piktuoju issireikalukit patvirtinima kad vezates butent priesbotulizminius vaistus .kitu atveju jei muitine patikrins ka vezates jus gali apkaltinti narkotiku gabenimu .pasekmes bus tokios vaistai bus atimti jus sulaikyti o po to savo artima jus lankysite (KAPINESE)o ypac patvirtinimo reikalaukite is garsiuju Kauno kliniku .jie netik kad patys tu vaistu neieskos ,bet dar jums ir trukdis .beje zinokit ir tai cia reikia labai skubeti kad priesbotulizmini seruma suleisti 1-nos paros begije jeigu per ta laika nesuleidziama labai didele mirties tikimibe .ir dar Latvijoje sitie vaistai Rusu gamybos kuriu doze kainuoja kelis simtus litu ,kai tuo tarpu kitu valstybiu gamybos kainuoja 1000-cius litu ,nors ju hemine sudetis absoliuciai tokia pat .IR CIA NE BOBUCIU PLETKAI <VISA TAI PERGYVENAU AS PATS ,NES MANO DUKTE BUVO APSINUODIJUS BOTULINU <IR VISA TAI KA ASCIA PARSIAU SUZINOTA IS GYDITOJU. ir dar pats pirmasis apsinuodijimo botulynu pozimis dvejinimasis akyse .o apsinuoditi botulinu galima nuo namuose konservuotu prodoktu (YPAC GRYBU)ir patarimas atsidare tokius konservus bent pusvalandi palaikykite atidaryta ir jei galima termiskai apdorokite i jei jau paragavote is karto tai del viso pikto isgerkite bent 50-simt gr dektines nes ahogolis ir oras botulino nuodus sunaikina (.o kad produktas apnuoditas botulinu is paziuros nesuprasi nes jis neispucia dangtelio ,nekeicia produkto skonio ) TAIGI ZMONES BUKIT ATSARGUS
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių