Medikai iš darbo vejami pirma laiko

Nors savivaldybių politikai dar neapsisprendė dėl joms pavaldžių ligoninių pertvarkos, gydymo įstaigų vadovai suskubo pavaldiniams dalyti įspėjimus apie numatomą atleidimą iš darbo.

Tokius įspėjimus gavo dalis Prienų, Kazlų Rūdos, Šakių ir kitų nedidelių ligoninių gydytojų bei slaugytojų, rašo "Lietuvos žinios".

Dalyje rajoninių ligoninių nebeliks akušerijos-ginekologijos ar kitų skyrių. Apie būsimus grupinius medikų atleidimus jau informuotos teritorinės darbo biržos. Nemažai daliai darbo neteksiančių medikų vėl įsidarbinti Lietuvoje pagal profesiją beveik nėra galimybių.

Bene daugiausia - 50 darbuotojų - numačiusi atleisti Prienų rajono ligoninė. Jos vyriausioji gydytoja Aldona Matusevičiūtė teigė, kad bent su 40 kolegų atsisveikinti tikrai reikės. "Mūsų ligoninėje liks tik dienos chirurgijos, terapijos ir skubios pagalbos skyriai. Dar bus teikiamos minimalios reanimacijos paslaugos. Todėl tiek darbuotojų, kiek jų yra dabar, nereikės", - sakė ji.

Ketvirtadalį darbuotojų planuojama atleisti ir nedidelėje Kazlų Rūdos ligoninėje. Darbo neteks 23 gydytojai, taip pat slaugytojos ar jų padėjėjos.

Apie būsimą atleidimą pastarosiomis dienomis įspėti ir 14 Šakių rajono ligoninės darbuotojų, daugiausia dirbančių akušerijos-ginekologijos skyriuje. Šios ligoninės direktorius Algirdas Klimaitis minėjo, kad pirmiausia numatyta atleisti dirbančius pensininkus, o be darbo liksiančias akušeres bus mėginama perkelti į priėmimo skyrių, registratūrą ar kitur. Jis teigė, kad numatyta įteikti įspėjimo lapelius prieš 2 arba 4 mėnesius iki atleidimo. Kitaip, vėliau nutraukus kai kurių paslaugų finansavimą, nebus iš ko mokėti atlyginimų ir kompensacijų.

Išgirdęs apie kai kurių šalies ligoninių vadovų pavaldiniams išdalytus įspėjimus apie atleidimą, nelaukiant, kol galutinį žodį tars savivaldybių tarybos, Lietuvos ligoninių asociacijos prezidentas, Anykščių ligoninės direktorius Dalis Vaiginis teigė, kad kolegos persistengė.

"Ligoninių reorganizacijai pirmiausia turi pritarti jų steigėjos - savivaldybės. Be to, Vyriausybės nutarime kalbama apie tai, kokios paslaugos ligoninėms nebus finansuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. Tačiau jame nesakoma, kad nebus kitų finansavimo šaltinių. Tai turi spręsti steigėjai", - sakė jis.

Panašiai tvirtino ir sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius. Anot jo, savivaldybės pačios turi apsispręsti, kokias paslaugas ligoninės teiks. Esą tik tada pastarosios gali būti pertvarkomos.


Šiame straipsnyje: medikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių