Medikai buriasi į naują judėjimą, jau surinko 25 tūkst. parašų

  • Teksto dydis:

Penktadienį Vilniuje susikūrusi Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) iniciatyvinė grupė jau steigia medikų judėjimą, kuris rūpintųsi ir medicinos darbuotojų, ir pacientų interesais, teigiama Lietuvos medikų sąjūdžio pranešime žiniasklaidai.

Pirmojoje medikų sąjūdžio diskusijoje dalyvavęs gydytojas Gediminas Urbonas sako, kad sąjūdis susikūrė vedinas ne tik idėjos, jog už medikų darbą turėtų būti teisingai atlyginta, o sveikatos apsaugos sistemai skiriama daugiau lėšų, bet ir kaip veikia visa sveikatos apsaugos sistema.

„Mums svarbu, kaip visoje šioje sistemoje medikas jaučiasi apskritai. Medikai emigruoja, nematydami kitos išeities, o paskutiniai sprendimai, taikyti sankcijas gydymo įstaigoms už tai, jei gydytojas per 7 dienas nepriims užsiregistravusio paciento buvo paskutinė paspirtis susirinkti ir pasikalbėti“, – kalbėjo G. Urbonas.

Lapkričio 3 d. paskelbtoje peticijoje, kurią užregistravo Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius, reikalaujama nedelsiant 30 proc. padidinti visų sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų, įskaitant ir gydytojus rezidentus, atlyginimus.

Taip pat valdžios reikalaujama per artimiausius metus medikų atlyginimus padidinti 50 procentų.

LMS reikalauja iš esmės reformuoti ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) formavimo principus, atitinkamai didinant visų sveikatos priežiūros paslaugų įkainius.

Peticijoje įvardijama ir daugiau reikalavimų, su kuriais galima susipažinti čia ir dokumentą pasirašyti. Iki antradienio popietės peticiją pasirašė apie 25 tūkst. piliečių.

Pasak G. Urbono, Lietuvos medikų sąjūdis nėra prieš Lietuvos gydytojų sąjungą nukreiptas judėjimas, bet „sąjungą išjudinti reikėtų“.

„Lietuvos gydytojų sąjunga veikia kažkaip inertiškai, paprastai niekur nesikiša arba jos veikla mažai matoma. Dalis kalbėtojų mano minėtame susirinkime Vilniuje gydytojų sąjungos vadovus kaltino ir pataikavimu visiems iki šiol buvusiems Sveikatos apsaugos ministerijos vadovams“, – kalbėjo G. Urbonas.

Į LMS susivieniję medikai sekmadienį išsirinko ir laikinąjį pirmininką, Norvegijoje psichiatro darbą dirbantį Ramūną Aranauską.

„Laikinasis pirmininkas politiškai nepriklausomas, jo neįmanoma pažeisti ir jokiomis lietuviško administracinio poveikio priemonėmis, ką galėtų daryti sąjūdžio oponentai, jei LMS lyderiu būtų Lietuvoje dirbantis medikas“, – akcentavo G. Urbonas.

Lietuvos medikų sąjūdžio iniciatyvinė grupė kol kas svarsto, kokį juridinį statusą turės judėjimas. Pavadinimą jau pavyko užregistruoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių