Medalio byla keliauja į Konstitucinį

 Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas ketvirtadienį nutarė kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl prezidento Valdo Adamkaus dekreto, kuriuo iš prieštaringos reputacijos verslininko Jurijaus Borisovo atimtas S.Dariaus ir S.Girėno medalis.

KT prašoma išaiškinti, ar prezidento dekretas neprieštarauja Konstitucijoje įtvirtintiems teisinės valstybės ir teisėtų lūkesčių principams, valdžių atskyrimo principui bei Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymui.

Prezidento patarėjas Darius Vilimas po šio sprendimo sakė nenorįs komentuoti teismo valios, tačiau jis pareiškė, kad, jo nuomone, šis teismas be KT pagalbos galėjo priimti sprendimą.

„Faktas, kad teismas rado savyje drąsos kreiptis į KT, sveikintinas", - Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo sprendimą įvertino J.Borisovo advokatas Vytautas Sirvydis.

Aviacijos verslu Lietuvoje ir užsienyje užsiimantis J. Borisovas per teismą bando iš dalies negaliojančiu pripažinti 2006-ųjų gruodį pasirašytą V.Adamkaus dekretą dėl jo išbraukimo iš apdovanotųjų sąrašo. Verslininkui nurodyta grąžinti S.Dariaus ir S.Girėno medalį bei dokumentus, tačiau verslininkas atsisakė paklusti šalies vadovui.

Minėtą apdovanojimą J.Borisovui dar 2001 metais Valstybės dienos proga įteikė pats V.Adamkus. Bendrovės „Avia Baltika" savininkas taip buvo įvertintas už nuopelnus Lietuvos aviacijai.

Atimti šį medalį prezidentas nusprendė, kai 2005-ųjų spalio 18-ąją Aukščiausiasis Teismas už grasinimus nušalintajam prezidentui Rolandui Paksui verslininkui skyrė 10 tūkst. litų baudą.

Pagal įstatymą valstybės ordinais ir medaliais apdovanoti negali būti teisti asmenys, pažeminę apdovanotojo vardą.

Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, kad S.Dariaus ir S.Girėno medalis nėra valstybės apdovanojimas - šiuo medaliu dabar apdovanoja ne prezidentas, o krašto apsaugos ministras ir susisiekimo ministras.

Rusijos pilietybę turintis J.Borisovas dar bylinėjasi su Migracijos departamentu, norinčiu išsiųsti verslininką iš Lietuvos. Lietuvos valstybę verslininkas yra apskundęs ir Europos Žmogaus Teisių teismui.

Per 2002 metų prezidento rinkimus J.Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė „Avia Baltika" R.Pakso prezidentinei rinkimų kampanijai skyrė mažiausiai 1,2 mln. litų. Šalies vadovu tapęs R.Paksas 2003 metų balandį išimties tvarka suteikė savo finansiniam rėmėjui Lietuvos pilietybę. Be to, J.Borisovas siekė tapti prezidento patarėju.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių