Margučiai – be žmogaus prisilietimo

Lietuvoje gausėja sodiečių, kuriems nereikia marginti kiaušinių. Už juos tai atlieka patys paukščiai.

Monika Šimonėlė – gryna vilnietė. Prieš kelerius metų palikusi sostinę, su šeima įsikūrė nedideliame Šventos kaimelyje. Velykų dienomis jų kieme ir tvartelyje ką tik išsirItusių, viščiukų, ančiukų ir žąsiukų klegesys.

„Žąsiukai yra ypatingai laukiami. Jie atneša Velykas į mūsų namus. Jie atneša džiaugsmą. Tai yra ypatingas paukštis, nes paukščių pasaulyje jie yra intelektualai. Tai yra mąstantis paukštis“, – sako ūkininkė M. Šimonėlė.

Tačiau Monikos ir Regimanto ūkio stebuklu galima pavadinti vištytes dedančias spalvotus kiaušinius.

„Ir kiekvieną kartą tas stebuklas džiugina. Jis įneša spalvas į mūsų gyvenimą su kiekvienu spalvotu lukštu. Vieną dieną randame melsvą, žalsvą, kitą dieną – alyvuogių spalvos. Žalių, tamsiai raudonų, rudų skonis nesiskiria nuo įprastų kiaušinių“, – pasakojo ūkininkė.

Prieš šventes pasižymėjo viena iš ūkininkės žąsų. Ji padėjo rekordinį 258 gramų kiaušinį. Šio likimas jau nuspręstas, nes liaudyje sakoma kurio margutis tvirčiausias, tas ilgiausiai gyvens

„Daužime su kitais kiaušiniais ir aš manau, kad jis bus vienas stipriausių“, – tikisi ūkininkės dukra Liepa.

Ūkininkai mano, kad natūraliai spalvoti kiaušiniai atkeliavo iš Norvegijos arba Vidurio Europos šalių. Lietuvoje žalių bei mėlynų kiaušinių pasitaiko, kad vištos sudeda pas šalies šiaurėje gyvenančius ūkininkus. Tačiau raudonų,  tamsiai violetinių ar kitų spalvų – retenybė.

Atėjus šventėms, populiarūs žolynų, pievų ir miškų spalvomis puošiami velykiniai margučiai. Panašus spektras ir ant šių ūkininkų vištyčių dedamų spalvotų kiaušinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kur nuotraukytes?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių