Mama nustebo „Google“ radusi savo pirmokę dukrą

Paieškos lange suvedusi pirmokės dukros vardą bei pavardę, galiu sužinoti ir jos amžių, ir kur ji mokosi, sako vilnietė Rūta Aldonytė. Mama susirūpino tarptautinio matematikos konkurso „Kengūra“ internetiniame puslapyje skelbiamais moksleivių asmens duomenimis. Pasak moters, tėvams nebuvo pranešta, kad internete bus paviešinti moksleivių vardai, pavardės, mokyklų pavadinimai. Tuo metu konkurso vykdytojas ir Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija stebisi dėl tokio klausimo.

„Mano manymu, tai yra asmeninė informacija, ir ji be jokio kodavimo paskelbta viešai – kiekvienas gali ją skaityti. Mane glumina ne paviešinti testo rezultatai, bet asmens duomenys“, – sako mama ir priduria, kad prieiga prie rezultatų galėtų būti suteikta mokyklai ar mokytojams.

Moteris dėl to kreipėsi į konkurso organizatorius, tačiau atsakymo nesulaukė. Užklausą taip pat išsiuntė į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją.

„Kengūros“ organizatorius: per tiek metų niekam neužkliuvo

„Kengūros“ projekto vykdytojas Pranas Žilinskas patvirtino, kad tokie duomenys yra skelbiami jau 15 metų, ir šiemet pirmą kartą keli tėvai kreipėsi šiuo klausimu.

„Yra komitetas, mes svarstysim šį klausimą. Nuo 2000 m. taip vyksta ir tokių (besikreipiančiųjų – LRT.lt) nebuvo. Nežinau, su kuo tai (dabartiniai prašymai – LRT.lt) gali būti susiję“, – LRT.lt tvirtina P. Žilinskas.

Anot vyro, konkurso politiką formuoja komitetas, todėl artimiausiame jo posėdyje tikimasi šį klausimą svarstyti. Tačiau P. Žilionis užsiminė, kad vasarą komiteto narius surinkti yra sudėtinga.

„Kengūros“ vykdytojas nesiima vertinti, ar yra gerai viešai internete pateikti moksleivių duomenis, tačiau užsimena, kad problemos sprendimas gali atsieiti nemažai.

„Tai susiję ir su tam tikromis išlaidomis, nes reikia kurti sistemą, kurioje kiekvienas galėtų prisijungti su slaptažodžiu. Tada mums reikia pinigų. Klausimas – kas juos duos, o gal turėtume skirti iš surinktų (moksleivis sumoka 6 litų dalyvio mokestį – LRT.lt). Visas projektas išsilaiko tik iš šios rinkliavos“, – sako P. Žilionis.

Paklaustas, kodėl neatsakė į mamos užklausą, projekto vykdytojas sako manantis, kad ji galėjo pasimesti, mat gaunama daug laiškų su prašymais patikslinti duomenis.

Duomenų apsaugos inspekcija: trūksta logikos

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas sako, kad bet kokiu duomenų skelbimo atveju turi būti gautas sutikimas, išreikštas aiškia forma. Taip pat vaikai turi būti informuoti, kad jų rezultatai bus skelbiami viešai. Kita vertus, specialistas abejoja tėvų nepasitenkinimo pagrįstumu.

„Aš nematau jokio pavojaus – ten („Kengūros“ konkurse – LRT.lt) yra dalyvaujama savo noru. Dalyvauti konkurse yra tas pats, kas dalyvauti olimpiadoje ir būti nepatenkintam, kad paskelbė tavo rezultatus. Man truputį keista – dalyvauja varžybose ir nenori, kad būtų paskelbti pasiekimai. Trūksta logikos. Tačiau, be abejo, turi būti gautas sutikimas“, – aiškina A. Kunčinas.

R. Aldonytė LRT.lt tikina, kad specialaus sutikimo dukrai dalyvauti konkurse nedavė, jokių dokumentų nepasirašinėjo, o apie atžalos pasiekimus sužinojo po visko.

A. Kunčinas teigia patikrinęs ir sužinojęs, kad jokia užklausa dėl konkurso „Kengūra“ į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją nebuvo gauta, todėl joks tyrimas nepradėtas. Pasak specialisto, norint išsiaiškinti, ar vaikų duomenys buvo paskelbti teisėtai, reikėtų tikrinti su tuo susijusius dokumentus.

„Gal tėvų klausė, bet jie pamiršo? Aš taip įsivaizduoju, kad paraišką turi pateikti mokykla, juk reikia ir dalyvio mokestį sumokėti – kažkaip visa tai turi būti įforminta. Tokiu atveju reikėtų tikrinti visus dokumentus ir žiūrėti, ar buvo sutikimas dėl duomenų skelbimo“, – pastebi A. Kunčinas.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius aiškina, kad asmens duomenų sąvoka yra labai plati, – tai bet koks požymis, kuris leidžia identifikuoti konkretų asmenį.

„Tas sąrašas yra labai platus ir vis pasipildo. Tai gali būti ir automobilio, telefono numeris. Netgi telefono aparato IMEI kodas leidžia identifikuoti pirkėją. Asmens duomenims taip pat priskiriami vardas, pavardė, ūgis, svoris ir visa kita, kas charakterizuoja žmogų“, – pažymi A. Kunčinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ggg

ggg portretas
Tegul ta boba nemeluoja, tevai is anksto buvo ispeti,kad vaiku vardai, pavardes ir mokyklos pavadinimas bus paskelbti internete. Matyt mamele biski paplaukus,kad nesuprato. Be to, net pranesti nereikia - kur viesai judi, ten duomenys ir patenka i ineta. Apie kokius asmens duomenis ta nukvakusi boba kalba? Visu mokiniu is visu mokyklu sarasus galima rasti internete. Ir net darzelinuku sarasus. Ir jusu paciu pavardes visose telefonu knygose, iskaitant adresa, telefona.:)))

H

H portretas
Visu vaiku duomenu paskelbimas yra neteisetas veiksmas, nes uz juos atsako tevai. Todel neatsiklausus nepilnameciu tevu to daryti negali ma . Kaip pvz. pabandykite paskelbti kokio mazumos atstovo adresa ir kt. anketinius duomenis ?

na ir kas

na ir kas portretas
mano vaiko pavardė internete, varžybų protokolose, atvaizdas- varžybų foto, vaizduose... Tai ką dabar daryt? Eit skųst trenerius, teisėjus?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių