A. Makarevičius: tėvynę myli tuomet, kai yra už ką mylėti

Dėl dabartinės padėties Rusijoje kaltas ne tiek prezidentas Vladimiras Putinas, kiek jį vadovu pasirinkusi visuomenė, mano garsus Rusijos roko muzikantas, kompozitorius, poetas ir V. Putino politikos kritikas Andrejus Makarevičius. Legendinės Rusijos grupės „Mašina vremeni“ („Laiko mašina“) lyderis, pakviestas Virgio Stakėno, Lietuvoje dalyvavo bardų dainų festivalyje „Akacijų alėja“. 

Šie metai grupei „Mašina vremeni“ jubiliejiniai – jai sukako 45-eri. Sovietų laikais spauda negailestingai kritikavo grupę, jai sudėtinga buvo gauti sceną savo koncertams. Viskas pasikeitė žlugus sovietinei sistemai – Andrejus Makarevičius tapo ordino „Už nuopelnus tėvynei“ kavalieriumi, valstybiniuose TV kanaluose ėmė vesti kelias laidas, netgi tapo prezidentinės tarybos kultūros klausimais nariu.

Tačiau pastaraisiais metais A. Makarevičiaus padėtis vėl pasikeitė. Muzikantas griežtai pasisakė prieš grupės „Pussy Riot“ persekiojimą, prieš gamtosaugos organizacijos „Greenpeace“ aktyvistų sulaikymą, prieš įstatymą, draudžiantį amerikiečiams įvaikinti vaikus Rusijoje. Jis dalyvavo koncerte, surengtame palaikant teisiamus protestų Bolotnaja aikštėje dalyvius, pasmerkė Krymo okupaciją. Po to internete pradėta kampanija, raginanti iš muzikanto atimti visus valstybinius apdovanojimus. Beje, pats A. Makarevičius tai vertina filosofiškai.

„Kai „įlendi“ į internetą ir pamatai penkiolika iš eilės idiotiškų nuomonių, žinoma, gali pablogėti nuotaika. Bet vėliau suvoki – jų penkiolika, greičiausiai tik penki, tiesiog kiekvienas parašė po tris žinutes. Kai kuriems už tai moka pinigus. Tu atsakai, ir tavo žinutę išplatina iš karto 30 tūkstančių. Tu suvoki santykį, štai ir viskas. Nors apskritai stengiuosi tam nešvaistyti laiko. Aplink tiek daug įdomaus, kad sėdėti ir su kažkuo kivirčytis, tai...“ – sako A. Makarevičius.

Rusijoje nemažai opoziciją laikančiųjų „liaudies priešais“, „penktąja kolona“. Tai rodo ir septynių metrų plakatas, neseniai iškalbintas Maskvoje. Jame buvo pavaizduoti politikai Aleksejus Navalnas, Ilja Ponomariovas, Borisas Nemcovas, taip pat muzikantai Andrejus Makarevičius ir Jurijus Ševčiukas. Apačioje užrašas – „Penktoji kolona. Svetimi tarp savųjų“. Lipdukais su šių veikėjų veidas buvo „išpuoštas“ vienas iš Rusijos sostinės viešųjų tualetų. Įžymaus muzikos kritiko Artemijaus Troickio nuomone, prieš A. Makarevičių ir jo kolegas kariaujamas tikras psichologinis karas.

„Mano nuomone, A. Makarevičius – vienas svarbiausių žmonių Rusijoje. Tai žmogus, kurio dainos išugdė ne vieną kartą. Jo įtaka milžiniška – ne tik Rusijos muzikai ir kultūrai, bet ir apskritai rusų gyvenimo stiliui, šiuolaikiniam rusų mentalitetui. Todėl niekšinga, kad jis pjudomas. Deja, tai iškalbingai rodo, kokia šiandieninėje Rusijoje atmosfera, žmogui negalima turėti savos nuomonės. Jeigu tu ne su visa banda, vadinasi, tu – atstumtasis, tu – išdavikas. Tai fašistinis, sovietinis, stalininis požiūris“, – tvirtina A. Troickis.

A. Makarevičius yra bandęs paveikti pirmojo šalies žmogaus pasaulėžiūrą. Jis parašė atvirą laišką prezidentui Vladimirui Putinui, pabrėžė milžinišką korupcijos Rusijoje mastą, abejojo teismų sistemos objektyvumu. V. Putinas į šį kreipimąsi reagavo savotiškai – pašalino muzikantą iš prezidentinės tarybos kultūros klausimais.

Tiesa, pats A. Makarevičius mano, kad dėl dabartinės Rusijos nelaimių kaltas ne prezidentas, o visuomenė. Tai pabrėžiama ir jo paskutinėje dainoje „Putinas vyksta į Cholujevą“, kitaip tariant, pataikūnų šalį.

„Kaip puikiai pasakė Andrejus Knyševas, kiekviena tauta turi tokią valdžią, kuri ją tenkina. Juk tai pasirinkimas, vadinasi, didžiąją visuomenės dalį tokia padėtis tenkina. Galiu su tuo nesutikti, bet gyvenu toje šalyje, tokia susiklostė padėtis. Vadinasi, kai manęs klausia, kiek tik sugebu, stengiuosi paaiškinti, kas man nepriimtina.

O dėl pilietinės pozicijos. Nemanau, kad tai svarstytina tema. Pirma, tai kiekvieno asmeninis dalykas. Antra, dabar mūsų šalyje daug rėkiama apie patriotizmą. Patriotizmas – tai tėvynės meilė. Jeigu žmogus garsiai šaukia, kaip myli moterį ar tėvynę, vadinasi, jis meluoja, juk tai ne tas jausmas, apie kurį reikia rėkti. Tai arba jauti, arba ne. Priversti ką nors mylėti neįmanoma, o tėvynę myli tuomet, kai yra už ką mylėti“, – teigia A. Makarevičius.

Savo pilietinę poziciją pastaruosius kelerius metus A. Makarevičius išreiškia dirbdamas partijoje „Piliečių platforma“, kurią įkūrė verslininkas Michailas Prochorovas ir kuriai dabar vadovauja jo sesuo Irina. Beje, „Piliečių platformoje“ aktyvi ir A. Makarevičiaus kolega pramogų versle Ala Pugačiova. Per paskutinius Rusijos prezidento rinkimus jie palaikė M. Prochorovą, drauge sudainavo dainą „Pats aukščiausias“. Tiesa, pastaruoju metu daug verslininko šalininkų nusivylė jo pozicija, esą norėdamas išsaugoti savo kapitalą, jis vengia aštrių politinių pareiškimų apie Rusijos politiką Ukrainos atžvilgiu ar tai, kaip Rusijoje gerbiamos žmogaus teisės.

„M. Prochorovas ir jo sesuo pasisako apie aktualijas labai taikliai, bet tuomet, kai reikia tokių pareiškimų. Kviesti į barikadas ir rėkti – tai jam, taip pat ir man, visiškai svetima. Jis teisingai elgiasi, nes viena svarbiausių „Piliečių platformos“ nuostatų – siekti savo tikslų teisėtu būdu. Tai ne artimas kelias, ne greitas būdas, bet vienintelis teisingas“, – įsitikinęs A. Makarevičius.

Muzikantas dabar kritikuojamas iš dviejų pusių. Jį pjudo Kremliui artimų organizacijų aktyvistai, iš kitos pusės jį spaudžia radikalioji opozicija. Radikalai tikisi gerokai aktyvesnių, griežtesnių A. Makarevičiaus veiksmų. Jų nuomone, jis per daug atsargus. Į tai A. Makarevičius atsako: „Po kiekvieno čiaudulio sveikatos nepalinkėsi. Niekada nesiekiau patikti visam pasauliui. Aš atsakau už kiekvieną savo žodį, kiekvieną savo poelgį. Patinka – ačiū Dievui. Nepatinka – ir eikite sau į sveikatą...“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių