„Mailiaus“ byloje pradėta liudytojų apklausa

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas, nagrinėjantis vadinamąją ''mailiaus" bylą dėl galimo pasikėsinimo nusikaltimau būdu įgyti 10 mln. litų  Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšų, pradėjo liudytojų apklausą.

Antradienį apklausiami pirmieji penki bylos liudytojai, BNS informavo teismo atstovas spaudai Audris Kutrevičius.

Pasak jo, trys liudytojai - buvę Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto studentai.Vienas jų pasakojo, kad dėl darbo kalbėjosi su kaltinamuoju Egidijumi Gesevičiumi.

Vaikinas rado fakultete skelbimą dėl siūlomo darbo biologams ir susisiekė su skelbimo autoriumi. Studentui pasirodė keista, kad būsimas darbdavys visai nesidomi nei jo darbo patirtimi, jei asmeninėmis savybėmis, o už įmonės įsteigimą siūlo 2 tūkst. litų.

Vėliau esą žadėta įmonę iš jo nupirkti.Kaltinamieji vadinamojoje mailiaus byloje parodymų kol kas nedavė, jie ketina tai padaryti po liudytojų apklausos.Šioje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros tirtoje byloje iš viso yra devyni kaltinamieji, vienas iš jų - buvęs Lietuvos banko vadovas ir buvęs ambasadorius Romualdas Visokavičius.

Pareigūnų teigimu, organizuotai grupei vadovavo Lietuvoje ir užsienyje veikiančių baldais prekiaujančių įmonių savininkas E.Gesevičius.

Bylos duomenimis, jo organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009-2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą - 10 mln. litų iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto.

Šios lėšos buvo skiriamos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007-2013 metų veiksmų programos antrosios prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ priemonės „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“.

Grupuotė pastarojo nusikaltimo nebaigė dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jų valios - FNTT pareigūnai užkirto kelią nusikaltimui.Baudžiamasis kodeksas nustato, kad už įvykdytas nusikalstamas veikas įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Šioje byloje ikiteisminio tyrimo metu liudytoju buvo apklaustas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.Ikiteisminis tyrimas dėl siekio apgaule užvaldyti ES lėšas pradėtas 2010 metų sausio 27 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Byla

Byla portretas
"Mailiaus" byla yra prokuroro sapnas :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių