LSDP lyderiai NSGK tyrimą vadina selektyviu

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderiai, komentuodami Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atskleistas tyrimo išvadas, sako, kad tyrimas buvo selektyvus.

LSDP pirmininkui Gintautui Paluckui nerimą kelia tai, kad „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausančio „Agrokoncerno“ klausimas liko už parlamentinio tyrimo ribų.

„Kuo daugiau viešumo ir atvirumo apie galimai neskaidrius procesus - tuo mažiau stagnacijos ir korupcijos. Vis dėlto tik tolimesni įvykiai parodys, ar siekis skaidrinti politikos lauką pasitelkiant Seimo komitetą buvo tikras. Kitaip tariant, ar tyrimas liks politiniu, ar iš to seks teisinės pasekmės. Pavyzdžiui, apkalta ar ikiteisminis tyrimas“, - sako LSDP pirmininkas.

LSDP frakcijos Seime seniūnas Juozas Olekas, NSGK narys, vykdytą tyrimą vadina „politiniu procesu“.

„Viešumas yra gerai, tačiau jis negali būti selektyvus. O tokie politiniai sprendimai gali tapti gelbėjimosi ratu ikiteisminiuose tyrimuose“, - pabrėžia jis.

„NSGK tyrimo metu norėta pasiekti tam tikrų rezultatų, kurie turbūt ne visai sutampa su oficialiai paskelbtais, t. y. ištirti galimą verslo, oligarchų įtaką politiniams procesams. Daug ženklų primena tam tikras bandymą suvesti sąskaitas ar pasiekti politinės naudos“, - vertina J. Olekas.

G. Paluckui nerimą kelia, pasak jo, selektyvus ir neišsamus tyrimo objektų pasirinkimas. Pavyzdžiui, tai, kad tyrimas apėmė tik dalį politikų ir verslo subjektų. Tuo metu valdančiosios partijos lyderio Ramūno Karbauskio koncerno galima įtaka prieš ir po Seimo rinkimų buvo palikta už parlamentinio tyrimo ribų.

„Ypač svarbus epizodas - kai du konservatorių-krikdemų frakcijos nariai iš „MG Baltic“ savo įsteigtoms viešosioms įstaigoms gavo paramą, o vienas iš jų Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) liudijo, kad ėmėsi ir veiksmų, siekdamas paveikti politinius sprendimus per parlamento narę. Tačiau šie epizodai kažkodėl iškrenta iš „MG Baltic“ įtakos darymo lauko. Tai leidžia manyti, kad NSGK išvados tapo mainų objektu dėl konservatorių-krikdemų paramos „valstiečių“ siūlomoms mokesčių ir pensijų reformoms“, - svarsto G. Paluckas.

Be to, pažymėjo G. Paluckas, tik dalis Valstybės saugumo departamento (VSD) pateiktos informacijos buvo paviešinta. VSD pažymoje, be kita ko, nurodoma, kad „MG Baltic“ kišosi ir bandė paveikti LSDP partijos pirmininko rinkimus 2017 m. pavasarį.

Anot G. Palucko, tai, kad koncernas nenorėjo jo matyti, kaip LSDP primininko, tik parodo, kad socialdemokratai, išsiskirdami su partijos senbuviais, pasuko tinkamu keliu.

„Tai, kad koncernas kišosi į pirmininko rinkiminę kampaniją, nenorėjo manęs matyti už LSDP vairo, tik patvirtina, jog socialdemokratai pasuko teisingu keliu. O teisinis procesas remiantis VSD medžiaga, jei ji pagrįsta, turi atsakyti į visus klausimus. Šis procesas bus testas mūsų demokratijos ir teisinės valstybės principams. Juolab, kad prezidentė pasakė, kad per koncerną ir jo mėginimą daryti įtaką politikams ir partijoms nežinojo. Tačiau apie oligarchų įtaką ji nuolat kalbėdavo savo metiniuose pranešimuose“, - kalbėjo G. Paluckas.

„Socdarbiečiai“: išvados kursto politinį chaosą

Valdančioji Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) frakcija Seime pareiškė, kad trečiadienį Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) patvirtintos išvados dėl verslo poveikio politikai kursto politinį chaosą.

„Iš vienos pusės – visuomenei atskleista informacija, kurią žinoti ji turi teisę, kita vertus – pakurstytas politinis chaosas kol kas neatrodo išsprendžiamas“, – rašoma frakcijos išplatintame pranešime.

Anot jos, NSGK pateiktos tyrimo išvados iš esmės nesprendžia problemos, o tik „sudaro sąlygas politiniams oponentams viešojoje erdvėje juodinti vieniems kitus“.

„Soddarbiečiai“ teigia svarstantys nepritarti komiteto patvirtintoms išvadoms, nes tyrimo metu nebuvo nagrinėjami konservatorių veiksmai.

Frakcijos pranešime rašoma, kad ji svarsto „pareikalauti tęsti tyrimą, susijusį su konservatorių politikų piktnaudžiavimu“.

LSDDP atstovas komitete Algirdas Butkevičius trečiadienį balsavo už parlamentinio tyrimo išvadas.

Frakcija teigia, jog ši išvada išsklaidė abejones dėl „socdarbiečių“ politikų skaidrumo.

„Komiteto išvadose nuogąstavimai dėl galimų kai kurių užsienio ar Lietuvos verslo atstovų siekių paveikti mūsų politikus lyg ir išsklaidomi, ir tuo džiaugiamės, žmonės turi teisę žinoti tiesą. Mūsų frakcijai priklausantys politikai nepasidavė jokiam spaudimui, tačiau pats faktas, kad verslas galėjo turėti tokių ketinimų, kelia esminį klausimą, o kaip bus tvarkomasi ateityje“, – pranešime cituojamas LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Trečiadienį komitete patvirtintoms parlamentinio tyrimo išvadoms turės pritarti visas Seimas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: "Valdančioji Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) frakcija Seime pareiškė, kad trečiadienį Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) patvirtintos išvados dėl verslo poveikio politikai kursto politinį chaosą" - kažkam dangus ant uodegėlės griūti pradėjo?..

NA NA

NA NA  portretas
tai Grybauskaitė savo skalikams ,: anūkėliui ,paluckiukui ,ir gentvilui davė komandą fas ,tai tie dabar ir kartoja "NESELEkTYVU " nes niekas nesugebės prieš nuosavą Kgbistų ir komunistų teisėsaugą stoti į kovą ir įrodyti ,kad Grybauskaitė ,kartu su savo landsberginių ir komunistų gauja , išvogė ir išvarė Lietuvius iš Lietuvos ,,,sėkmės viskam ateis laikas ,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių