Liūtis Lietuvoje: svarbiausi faktai

Ketvirtadienio naktį ir rytą Lietuvos pietryčiuose praūžė smarki liūtis su perkūnija. BNS pateikia svarbiausius faktus.

KRITULIAI.  Gausiausiai lijo Lazdijų rajone ir Vilniuje - čia pasiektas stichinio meteorologinio reiškinio rodiklis. Lazdijuose per šešias valandas iškrito 66 milimetrai kritulių, Vilniuje per devynias valandas - 55 milimetrai. Vilniaus valdžia teigia, kad tai buvo stipriausia liūtis sostinėje nuo 1993 metų. Kaune ketvirtadienį iškrito 20 milimetrų kritulių, Klaipėdoje - 0,3 milimetro. Baigiantis darbo dienai, nestipriai lijo tik šiaurinėje Lietuvos dalyje

GAISRAI. Dėl žaibo Lietuvoje kilo keturi gaisrai. Kaišiadorių rajone užsidegė gyvenamasis namas, gaisro metu nudegė dalis stogo. Vilniaus rajone žaibui trenkus į medinį sandėliuką pastatas visiškai sudegė. Lazdijų rajone dukart degė ūkinės patalpos. Vieno gaisro metu nudegė patalpų stogas, apdegė sienos ir sudegė viduje buvę namų apyvokos daiktai, ugniagesiams pavyko išgelbėti naminius gyvulius. Per kitą gaisrą sudegė 15 naminių paukščių, taip pat apdegė ūkinio pastato stogas.

Ugniagesiai gelbėtojai keturis kartus vyko šalinti vėjo išrautų medžių Vilniuje, Mažeikių, Trakų, Vilkaviškio rajonuose. Sostinėje medis nukrito ant dviejų automobilių.

ELEKTROS SUTRIKIMAI. 16 valandą elektros neturėjo apie 1,7 tūkst. bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ klientų. Vilniaus regione elektros energijos tiekimas buvo sutrikęs 769 klientams, Alytaus - 462, Šiaulių - 397 klientams. Nuo ketvirtadienio ryto bendrovės brigados elektros tiekimą jau atstatė 34,2 tūkst. klientų.

SITUACIJA VILNIUJE. Ketvirtadienio rytą Vilniuje buvo užtvindytos Geležinio vilko, T.Narbuto ir Žalgirio gatvės bei vakarinis aplinkkelis, daug gyvenamųjų namų kiemų ir rūsių. Sostinėje vėlavo viešasis transportas, penkiolikoje vietų buvo sutrikę šviesoforai. Fiksuota apie 60 avarinių situacijų.

Dėl užklupusios liūties sutriko Upės gatvėje esančios nuotekų siurblinės darbas, dėl to į Nerį preliminariai iki 17 val. pateko beveik 10 tūkst. kubinių metrų nuotekų. Daugiausiai tai lietaus vanduo.

P.Vileišio gatvėje buvo išplauta apie 50 kubinių metrų grunto, o Pelesos gatvėje buvo susidariusi pusantro metro gylio ir aštuonių kvadratinių metrų pločio duobė.

Dar kelios mažesnės įgriuvos buvo Vytenio, Tilto, Kęstučio, Miglos ir Liejyklos gatvėse.

PROGNOZĖS. Lietūs ir juos lydinti perkūnija vakare turėtų suaktyvėti. Sinoptikai prognozuoja, kad lis visoje Lietuvoje, o daugiausiai šalies pietuose ir vakaruose. Trumpi lietūs su perkūnija numatomi ir naktį. Kai kur bus škvalas, galima kruša. Panašūs orai numatomi ir savaitės pabaigoje.

 

 


Šiame straipsnyje: liūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių