Ligonių kasos: 85 gydymo įstaigos ėmė neteisėtus mokesčius

Ligonių kasų specialistams visose nacionalinei sveikatos sistemai priklausančiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose atlikus patikrinimus dėl galimai neteisėtų mokėjimų už asmens sveikatos priežiūros paslaugas, 85 įstaigose nustatyta nepagrįstų papildomų mokėjimų.

Pasak Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešimo, 85 gydymo įstaigose patikrinimų metu buvo nustatyta, kad už paslaugas, kurių išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, buvo imami neteisėti mokesčiai.VLK teigimu, buvo tikrintos įstaigos, su kuriomis teritorinės ligonių kasos yra sudariusios sutartis.

Anot pranešimo, buvo nustatyta, kad pacientai sveikatos priežiūros įstaigose mokėjo priemokas už PSDF biudžeto lėšomis apmokamas gydytojų specialistų konsultacijas, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojų paskirtą vienos rūšies procedūrų kursą, už kontrastines medžiagas, naudojamas atliekant radiologinius tyrimus.

Nustatyta atvejų, kai buvo imamas didesnis nei patvirtintas mokestis už prisirašymą prie poliklinikos ir mokestis už asmens sveikatos istorijos persiuntimą. Taip pat buvo imtas mokestis už recepto, siuntimo konsultuoti perrašymą, už gydytojų konsultacinės komisijos pažymos ar siuntimo į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą išdavimą.Atkreiptas dėmesys, kad sveikatos priežiūros įstaigos teikia ir tokias sveikatos priežiūros paslaugas, už kurias jų gavėjai privalo sumokėti.

Mokamų paslaugų sąrašą, jų kainas ir teikimo tvarką įsakymu yra patvirtinęs sveikatos apsaugos ministras. Pagal šį įsakymą gydymo įstaigos vadovas privalo nustatyti, kaip įstaigoje turi būti teikiamos mokamos paslaugos.

Patikrinimų metu buvo nustatyta, kad vidutiniškai 95 proc. visų gydymo įstaigų yra patvirtinta mokamų paslaugų teikimo tvarka.Taip pat nustatyta, kad kai kuriose gydymo įstaigose nebuvo vykdoma mokamų paslaugų ir papildomų mokesčių už paslaugas, kurių išlaidos apmokamos PSDF biudžeto lėšomis, apskaita.

„Kiekvienu atveju, kai sveikatos priežiūros įstaigoje už paslaugas prašoma primokėti, pacientas savo parašu turi patvirtinti, kad sutinka gauti šias paslaugas. Žinotina, kad pinigus už gydymo įstaigų suteiktas paslaugas asmuo turi sumokėti į įstaigos kasą ir gauti tai patvirtinantį kvitą“, - teigia VLK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių