Ligoninės vaistus toliau perka brangiau, nei galėtų

2016 metais Centrinė perkančioji organizacija ir Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė organizuoti bandomąjį konsoliduotą vieno vaisto kelioms ligoninėms pirkimą.

Šiemet taip vieno vaisto įsigijo keturios gydymo įstaigos. Paaiškėjo, kad medikamentas atpigo perpus. Tačiau sveikatos apsaugos viceministrė sako, kad kol kas tokių pirkimų nebus, nes ministerija tam nepasirengusi.

Keturios šalies gydymo įstaigos – Kauno klinikos, Klaipėdos jūrininkų ligoninė, Vilniaus Santariškių klinikos ir Vilniaus universitetinė ligoninė – nusprendė vienus visoms reikalingus vaistus pirkti ne atskirai, o kartu – vienu pirkimu. Centrinės pirkimo organizacijos vadovas sako, kad rezultatai pranoko lūkesčius, nes vaisto buvo nupirkta perpus pigiau.

„Jeigu atskirai kiekviena gydymo įstaiga būtų vykdžiusi pirkimą, galbūt būtų sudariusi kiekviena su atskiru tiekėju sutartį. Tai būtų keturi tiekėjai. Šiuo atveju buvo vienas bendras pirkimas, kurio metu laimėti galėjo tiktai vienas tiekėjas. Kitaip sakant, jeigu mes turėjome metų poreikį ir daugiau ir tiekėjai galvojo, kad daugiau gydymo įstaiga nepirks to paties vaistinio preparato, jos turėjo ir privalėjo įvertinti tai ir siūlyti mažiausią kainą, nes tais metais daugiau nepirktų nei viena gydymo įstaiga“, – aiškina Centrinės perkančiosios organizacijos direktorius Rolandas Černiauskas.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės vadovai džiaugiasi reikalingų vaistų įsigiję pigiau, tačiau sako, kad norint pirkti tokiu būdu reikia daug organizacinio darbo.

„Ligoninėms būtų labai paranku, kad tai būtų inicijuojama iš pačios Centrinės perkančiosios organizacijos, nereikėtų kažkuriai vienai ligoninei kontaktuoti su visomis kitomis ligoninėmis, prašyti, kad jie teiktų informaciją, o tai galėtų atlikti Centrinė perkančioji organizacija“, – siūlo Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja valdymui Daina Balčėtienė.

„Ačiū už mūsų įvertinimą, bet mes nesame nei sandėlis, nei patys perkame, nei galėtume spręsti, kiek vis dėlto medikamentų reikėtų konkrečiai gydymo įstaigai. Pasakyti, kas turi būti perkama, kada turi būti perkama turi pasakyti tą funkciją atliekanti institucija. Tai, šiuo atveju, galėtų būti tiek Sveikatos apsaugos ministerija, tiek Ligonių kasos, tiek į tam tikras grupes susijungusios gydymo įstaigos“, – sako Centrinės perkančiosios organizacijos direktorius Rolandas Černiauskas.

„Be abejo, galvojama apie būdą, kad reikia sukurti sistemą, priemonę, kuri padėtų ligoninėms įsigyti vaistų, nes jos nauda neabejojama, tačiau, ar tai darys Centrinė perkančioji organizacija, ar kažkokia kita įstaiga, ar kitas padalinys, šiuo metu nėra nuspręsta“, – tikina sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė.

Kol organizacijos nesutaria, kas turi organizuoti konsoliduotą vaistų pirkimą, ligoninės medikamentus ir toliau vis dar įsigyja brangiau, nei galėtų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei liks laiko

jei liks laiko portretas
ministras tai kovoja su kitomis bedomis degtinele korupcia cukrumi druska mesa jam dabar kainos vaistu nerupi kai baigs kara jei bus laiko pasidomes ir vaistu kainomis ir ligoniais

Klausimelis.?

Klausimelis.? portretas
Seniai sklando gandas ,kad vyr,gydytojai is pirkimo vaistu kraunasi pinigelius.Ar tikrai turi atsakyti...???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių