Lietuvos žydų bendruomenei vėl vadovaus F. Kukliansky, varžovas protestuoja

Lietuvos žydų bendruomenės (LŽB) pirmininko rinkimuose sekmadienį antrai kadencijai perrinkta Faina Kukliansky. Jos varžovas Simonas Gurevičius balsavimą vadina neteisėtu ir žada skųsti jį teismui.

Lietuvos žydų bendruomenės sekretoriato vadovė Monika Antanaitytė BNS pranešė, jog „balsų dauguma (rinkimuose) nugalėjo F.Kukliansky“.

„Balsuotojai balsavo arba už F.Kukliansky, arba susilaikė. Už S.Gurevičių balsavusiųjų nebuvo“, - sakė M.Antanaitytė.

Ji teigė kol kas negalinti pateikti tikslaus balsavusiųjų pasiskirstymo.

Neseniai Vilniaus žydų bendruomenės (VŽB) pirmininku tapęs S.Gurevičius BNS teigė, jog VŽB skųs teismui rinkiminės konferencijos sprendimus dėl dirbtinių apribojimų balsavimą galėjusiems stebėti žydams ir Lietuvos žydų bendruomenės įstatams prieštaraujančios vadovo rinkimų tvarkos.

S.Gurevičius tvirtina, kad likus mėnesiui iki žydų bendruomenės vadovo rinkimų pakeitus jų tvarką buvo sumažinta regioninių žydų organizacijų galia, o tai padidino F.Kukliansky galimybes būti perrinktai antrai ketverių metų kadencijai.

Pasak VŽB pirmininko, sekmadienį apie 20 balsavimą teisę turėjusius stebėti žmones ir 80 rinkimus norėjusius stebėti bendruomenės narius prie LŽB pastato, kur vyko rinkimai, pasitiko apsauga, tik po derybų įleidusi juos į pastato fojė.

S.Gurevičius teigė, jog atvykusieji taip pat turėjo pasirašyti konfidencialumo sutartį, palikti apsaugai mobiliuosius telefonus.

„Galiausiai buvome įleisti po pusantros valandos. Susirinkusiesiems pranešiau, kad ši konferencija yra neteisėta, nes Lietuvos žydų bendruomenės tarybos nustatytos kvotos prieštarauja Lietuvos žydų bendruomenės įstatams, Vilniaus žydų bendruomenei atstovauja ne teisėtai išrinkti kandidatai, o kažkas kitas“, - BNS sakė S.Gurevičius.

Jo teigimu, Lietuvos žydų bendruomenės vadovybė sąmoningai ribojo norinčiųjų stebėti rinkimų procesą galimybės patekti į konferencijos patalpas.

S.Gurevičius prieš tris dienas buvo išrinktas Vilniaus žydų bendruomenės pirmininku. Šiuos rinkimus F.Kukliansky taip pat pavadino neteisėtais, nes, anot jos, balsavimui nebuvo surinktas kvorumas.

Lietuvos žydų bendruomenės sekretoriato vadovė M.Antanaitytė patvirtino, jog palaikyti rimčiai rinkiminės konferencijos metu buvo pasitelkti apsaugos darbuotojai. Ji neigė, kad apsauga dirbtinai ribojo susirinkusiųjų galimybes stebėti balsavimą, o įleisti jie nebuvo, nes neturėjo tam teisės.

M.Antanaitytė teigė, jog Lietuvos žydų bendruomenė yra 27 juridinius asmenis vienijanti asociacija, o renginyje galėjo dalyvauti po vieną jų atstovą.

„Atvykę kiti žmonės, kai jie registravosi, jie buvo konfliktiški, aršiai nusiteikę. (...) Kai visi užsiregistravo, jiems buvo suteikta galimybė stebėti konferenciją nuotoliniu būdu per ekraną. Vėliau konferencijos dalyviai priėmė sprendimą, kad konferencija visgi turėtų būti uždara ir transliacija buvo nutraukta“, - sakė LŽB sekretoriato vadovė.

Pasak jos, į konferenciją nuo jos pradžios nebuvo įleistas Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkas S.Gurevičius, nes šiai organizacijai atstovavo kitas asmuo. Tuo metu S.Gurevičius į renginį buvo pakviestas, kai buvo svarstomas klausimas dėl Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko rinkimų.

„Rinkimų klausimas konferencijos metu nebuvo pirmas“, - teigė M.Antanaitytė.

Su F.Kukliansky BNS sekmadienį nepavyko susisiekti. Jos telefonu atsiliepusi M.Antanaitytė sakė, jog situaciją Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė galės pakomentuoti pirmadienį.

Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 5 tūkst. žydų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

velnias

velnias portretas
kaip jie kovoja del valdzios,viskam pasiryze,bet zinant juos tai nestebina.

Raimondas

Raimondas portretas
Ats.zmogui su slapyvardziu zmogus.kur praejo zydas ten cigonui ner ka veikt

zmogus

zmogus portretas
Is 5-kiu.tukstanciu zydu LT. nesutikau ne vieno saziningo ir doro. Ju stambus verslai,kelia emigracija,cia mano kaip nukentejusio nuo zydu nuomuone.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių