Lietuvos paviljonui parodoje „Expo 2017“ – kliūtys

Aplinkos ministerija nerado tinkamo pasiūlymo Lietuvos stendui „Expo 2017“ parodoje Astanoje įrengti.

Naujam konkursui nebelikus laiko, rengėjai galutinėms deryboms pasirinko lietuvių įmonę, žadančią darbus baigti laiku.

Kaip skelbiama centriniame viešųjų pirkimų portale, tarptautiniame konkurse paviljonui įrengti dalyvavo penkios įmonės: dvi jungtinių Arabų emyratų, viena Kazachstano įmonė bei lietuvių įmonė „TM Capital“. Vasario 22 dieną, atmetus konkurso sąlygų neatitikusius keturis pasiūlymus, laimėtoja paskelbta Almatoje įsikūrusi įmonė „CK Astarta“, ji pasiūlė savo paslaugas už 773,5 tūkst. eurų. Tačiau galiausiai ji atsisakė pasirašyti sutartį, nes konkurso rezultatus ėmė skųsti kiti dalyviai ir procedūros užtruko iki kovo pabaigos.

„Įvertinusi savo riziką neįvykdyti konkurso sąlygose nurodytų darbų iki reikalingo termino, savo pasiūlymą atsiėmė ir atsisakė sudaryti sutartį“, – BNS nurodė ministerija.

Kazachstano sostinėje paroda rengiama birželio 10-ąją. Ministerija sako, kad naujam pirkimui nebelieka laiko, tokiu atveju įstatymai numato paprastesnes procedūras, t. y. galimybę derėtis su viena įmone. Deryboms pasirinkta Lietuvos įmonė „TM Capital“, pirmajame konkurse pasiūliusi statyti paviljoną už didžiausią kainą – beveik 808 tūkst. eurų. Tiesa, tuomet jos pasiūlymas atmestas ne dėl kainos, o dėl to, kad laiku nepateikė reikiamą kvalifikaciją įrodančių dokumentų.

„Apklausa vykdoma iš konkurse dalyvavusios Lietuvos įmonės, kuri yra susipažinusi su projektu ir gali suspėti visus darbus atlikti iki parodos atidarymo. Įmonė yra priėmusi ministerijos kvietimą ir rengia pasiūlymą. Tikimės, kad rangos sutartis bus sudaryta artimiausiu metu ir paviljonas bus įrengtas dar iki parodos pradžios“, – paaiškinama Aplinkos ministerijos atsakyme.

Lietuva, anot ministerijos, yra ne vienintelė susidurianti su problemomis: iš daugiau kaip šimto dalyvaujančių valstybių esą vos kelios – Vokietija, Kinija ir Jungtinė Karalystė – jau yra pradėjusios vykdyti statybos ir įrengimo darbus, dar keliolika jų darbus pradeda šiomis dienomis, tačiau didesnė dalis baigia procedūras „arba vis dar susiduria su vienokiomis ar kitokiomis organizacinėmis problemomis“.

„Lietuvos pasirengimas parodai – tai ne vien paviljono įrengimas. Visi kiti darbai vyksta sklandžiai, todėl jokio pagrindo nedalyvauti parodoje nėra“, – paaiškinama atsakyme.

Problemų rengiantis „Expo“ parodoms būta ir anksčiau. 2015-aisiais rengiantis Lietuvai dalyvauti tuomet Milane rengtoje parodoje paviljono techninio projekto parengimo konkursą buvo laimėjusi įmonė JAS. Jos savininkas Virginijus Juozaitis – buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus tuometinės patarėjos bei buvusios aplinkos viceministrės Jūratės Juozaitienės vyras. Tiesa, sutartis vėliau buvo nutraukta abipusiu sutarimu. Tuomet paroda Lietuvai kainavo apie 4 mln. eurų. Planuojama, kad 2017-aisiais ji kainuos apie 2,7 mln. eurų, nes numatoma nuomoti jau pastatytą paviljoną.

Pasaulinė paroda Astanoje vyks nuo 2017 metų birželio 10 iki rugsėjo 10 dienos. Pagrindinė jos tema – ateities energija. Tikimasi, kad joje dalyvaus daugiau kaip 100 pasaulio valstybių ir keliolika tarptautinių organizacijų bei kad ją aplankys apie 5 mln. žmonių. Šalia Lietuvos paviljono ketina įsikurti Didžiosios Britanijos, Italijos ir Vengrijos paviljonai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių