Lietuvos miestuose išsiplės žaliosios erdvės

  • Teksto dydis:

Savo miestais ir jų žaliosiomis erdvėmis besirūpinantys Lietuvos vairuotojai visą mėnesį vykusios akcijos metu galėjo nuspręsti, kurio miesto žaliųjų zonų puoselėjimui už kiekvieną jų įsipiltą degalų litrą bus skiriamas 1 centas. Daugiau kaip 7 tūkst. neabejingų vairuotojų dėka iš viso buvo surinkta daugiau nei 4 tūkst. eurų, kurie bus skirti žaliosioms erdvėms Lietuvos miestuose kurti.

Daugiausia vairuotojų rūpesčio sulaukė šalies sostinė – vilniečiai žaliųjų erdvių plėtrai ir medelių sodinimui paskyrė daugiau kaip 1,7 tūkst. eurų. Toliau rikiuojasi Kaunas, Klaipėda, Panevėžys ir Šiauliai.

„Skaičiuojama, kad vienas medis per sezoną pagamina tiek deguonies, kiek pakaktų dešimčiai žmonių suvartoti per metus. Tai reiškia, kad daugiau kaip 7 tūkst. prie paskelbtos akcijos prisijungusių vairuotojų be didelių pastangų prisidėjo prie žalesnių miestų kūrimo ir švaresnio oro juose. Šiuo metu kalbamės su savivaldybėmis, deriname, kaip konkrečiai kiekviename mieste bus panaudotos surinktos lėšos, kokios žaliosios erdvės bus plečiamos“, – sako Audrius Miežys, akciją inicijavusios bendrovės „Neste Lietuva“ mažmeninės prekybos skyriaus vadovas.

Šiuo metu jau aišku, kad Klaipėdoje už surinktas lėšas medžiai bus sodinami rudenį prie vandens telkinio, esančio Pietinėje gatvėje, o Alytuje vairuotojų surinktos lėšos padės apželdinti Punsko, Kalniškės ir Ūdrijos gatvių sankirtą.

Šalies vairuotojų norą būti draugiškiems aplinkai, tausoti gamtą rodo ir kiek anksčiau atlikto šalies vairuotojų nuomonės tyrimo duomenys. Net 39 proc. vairuotojų, rinkdamiesi į nuosavo automobilio baką pilamus degalus, domisi šių poveikiu aplinkai – jis skiriasi priklausomai nuo sudėtyje esančių priedų.

„Lietuvos vairuotojai jau gali rinktis antros kartos biodyzelinu, pagamintu pagal Suomijoje užpatentuotą NEXBTL technologiją, praturtintus degalus. Lietuva buvo pirmoji užsienio rinka, kurioje pradėtas pardavinėti ne mažiau kaip 15 proc. šio priedo turintis dyzelinas. Tokia jo sudėtis net iki 20 proc. sumažina išmetamųjų dujų, sukeliančių šiltnamio efektą, kiekį. Taip per metus vairuotojai „sutaupo“ daugiau kaip 6 tūkst. tonų anglies dvideginio“, – sako A. Miežys.

Žaliosioms erdvėms Lietuvos miestuose puoselėti skirtos lėšos buvo renkamos balandžio mėnesį vykusios akcijos „Palik žalią pėdsaką su „Neste“ metu. Akcijoje iš viso dalyvavo 12 Lietuvos miestų: Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Ukmergė, Utena, Alytus, Marijampolė, Kėdainiai, Molėtai ir Mažeikiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių