Lietuvos miestai per žiemos šventes suksis su rankdarbiais

Lietuvos didmiesčių ir miestelių savivaldybės, jau pernai gerokai suveržusios žiemos švenčių biudžetą, sako, kad šiemet jį mažins dar dviem ar trimis kartais.

Tikisi pritraukti rėmėjų

Pavyzdžiui, žaisliukų eglėms papuošti žadama ieškoti darželiuose ir mokyklose, kur juos gamins vaikai. Geriau nusiteikusios tos savivaldybės, kurios tikisi pritraukti rėmėjų, nors kai kur verslas pateikia atsakymą, kad ir pats yra vos gyvas.

„Mūsų miestas yra pramonės miestas, labai daug žmonių dirba įvairiose pramonės šakose, kur mažinamas etatų skaičius, darbo užmokestis, mažėja ir paties darbo. Linksmumas tik išorinis - visus apėmęs vidinis nerimas“, - lrt.lt sakė Kėdainių merės pavaduotojas Romualdas Gailiūnas.

Anot jo, „finansiniu atžvilgiu metai yra sudėtingi ir sunkūs“, tad ir šventėms nepavyks daugiau atriekti.

Sostinėje žaislus gamins vaikai

Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas skaičiuoja, kad sostinei puošti bus skirta trigubai mažiau lėšų nei pernai.

Anot jo, Vilniuje bus pastatytos dvi eglutės (viena Rotušės aikštėje, kita Katedros aikštėje), bet naujų žaisliukų joms perkama nebus. Taip pat žadama papuošti „labiausiai turistus traukiančias ir  vilniečių mėgstamas“ Vilniaus gatves.

„Paskelbėme akciją „Papuošk eglę“. Per švietimo įstaigas, per rėmėjus, darželius, socialines institucijas raginame, kad vaikai patys pagamintų žaisliukų. Jie bus kaupiami, o kai bus pastatytos eglės, jas tais žaisliukais papuošime“, - pasakojo V. Dastikas. 

Panašiai iš keblios padėties suksis ir Alytus. Nors miestui puošti planuojama skirti trigubai mažiau negu pernai, Alytaus mero pavaduotojos Nijolės Makštutienės teigimu, „kad ir sunkmetis, siekiama, jog šventinį rūbą miestas apsirengtų ir nuotaiką alytiškių pakeltų“.

„Organizuojame eglės papuošimą ekologiniais žaislais, į kurį įjungsime švietimo įstaigas, Alytaus dailiųjų amatų mokyklą, Alytaus dailės mokyklą“, - pasakojo pašnekovė.

Prašys pasipuošti pačius

Alytus taip pat prašys, kad rėmėjai, kurie vis mažiau dosnūs, bent patys pasipuoštų savo įstaigas, parduotuvės - vitrinas.

Šiemet dvigubai mažesnę sumą papuošimams ketinančios skirti Trakų savivaldybės atstovė ryšiams su visuomene Sigita Nemeikaitė teigė, jog bus stangiamasi, kad ir šis „miestas tamsoje neskendėtų ir nebūtų toks jau visiškai nepalaikantis žmonėms nuotaikos“.

„Neseniai buvo mero kabinete pasitarimas, ką vis dėlto daryti, - negi Trakai, kurie praėjusių metų pabaigoje gavo kurorto statusą, bus jau visiškai niūrūs ir neišsiskiriantys. Kadangi šiemet, kaip sakė mūsų rėmėjai, jie patys vos gyvi, raginame, kad jeigu jau negali mūsų paremti, tai bent jau savo įmones, įstaigas savomis lėšomis pasigrąžintų“, - aiškino ji.

Nuomosis

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus dizaineris Romas Lukšas sako radęs savą išeitį, kaip išsisukti ir su „tris ar keturis“ kartus mažesnėmis lėšomis nei pernai.

„Nuomosimės dekoracijas, nuomosimės puošybinius elementus ir bandysime pasipuošti savo jėgomis su savivaldybės įmonių pagalba.  Pagrindinį akcentą, eglutę puošiame visada vieną. Mūsų Laisvės aikštėje - dėkinga situacija.

Toje vietoje auga didelė eglė, pernai mes bandėme ją papuošti ir tas pasiteisino. Sutaupėme pinigus, kurių būtų reikėję sumokėti už eglutės atvežimą, pastatymo vietą. Bus papuoštos ir Laisvės aikštės prieigos bei šalia šios aikštės esantis Smėlynės tiltas, žodžiu, centrinė miesto dalis“, - pasakojo R. Lukšas.

Versis iš to, ką įsigijo ankstesniais metais

Šilalės miesto seniūnijos seniūnas Alfonsas Paulikas teigė, jog šiemet „praktiškai nieko nauja neperkama, bandoma verstis iš to, kas turėta iš anksčiau, o daugiau nieko nedaroma“.

„Biudžetas yra praktiškai beveik tas pats, bet fiziškai pinigų nėra - neįplaukia. Eglutę tradiciškai prie Šilalės miesto kultūros centro pastatysime, papuošime pagrindinę mieste Basanavičiaus gatvę“, - kalbėjo jis.

Jam antrino ir Klaipėdos miesto savivaldybės meras Rimantas Taraškevičius. Anot jo, „nieko nauja neišgalvota ir finansinių resursų kažkokiems naujiems papuošimams tikrai nėra“.

„Miestas bus papuoštas pagal tą pačią schemą, kaip praeitais metais“, - informavo Klaipėdos meras.

Kaunui padės ir rėmėjai, ir savanoriai

Kauno savivaldybė Administracijos direktoriaus pavaduotojas, Darbo grupės šventiniam (kalėdiniam) miesto papuošimui organizuoti vadovas Zenonas Abramavičius patikino, kad laikinoji sostinė bus kuo puikiausiai papuošta „ir su visai mažomis išlaidomis“, nes prisidėti paremti sutiko verslininkai ir gausus būrys savanorių.

„Vieną eglutę papuošime Vienybės aikštėje, kita eglutė bus papuošta fontano vietoje prie buvusio „Merkurijaus“, trečia eglutė - Rotušės aikštėje, kuri bus, galima sakyti, mūsų vinis“, - pasakojo pašnekovas.

Kaip pranešė Kauno savivaldybės mero patarėjas viešiesiems ryšiams Dainoras Lukas, Rotušės aikštėje ir Kauno senamiestyje specialų papuošimo projektą pavadintą „Šerkšno pasaka“ įgyvendins Kauno dailininkų ir tekstilininkų gildija.

Kaune švenčių proga taip pat bus papuoštas ir pėsčiųjų tiltas į Nemuno salą.

Mažeikiai bijo pajuokos

Mažeikių rajono savivaldybės meras Vilhelmas Džiugelis, kitaip nei daugelis kalbintų savivaldybių atstovų, sako, kad „kas nori, tas lėšų atranda“, o prašyti žmonių atnešti žaisliukų esą būtų juokinga.

„Tos kelios dienos - ne tas laikas, kada reikia taupyti ar prašyti gyventojų: „Atneškit žaisliuką“. Tai juokingai atrodytų. Kas nori, tas lėšų atranda. Yra tam tikri prioritetai. Kalėdos yra Kalėdos, jos visame pasaulyje švenčiamos“, - sakė V. Džiugelis.

Anot jo, nors paprastai Mažeikiai „apšvietimą labai taupo, bet tomis dienomis nuo Kalėdų iki Naujųjų Metų, miestas švies visą naktį“.

„Aš manau, kad mažeikiškiai nusipelno šventės ir mes padarysime viską, kad krizės jie nejaustų bent tomis dienomis“, - sakė V. Džiugelis.

Šilalės seniūnas savo ruožtu pabrėžia, kad esą „dabar viskas nuo nuotaikos priklauso, nereikia visą bėdą suversti į blizgučius“.

„Reikia gerai nusiteikti ir kalėdinė nuotaika bus. Dar ir kukliau švęsdavo žmonės“, - aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių