Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgoms vadovaus A.Leika

Penkerius metus Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgoms vadovavusį generolą majorą Joną Vytautą Žuką pakeis brigados generolas Almantas Leika.

Sausumos pajėgų vado pasikeitimo ceremonija aikštėje prie Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadovybės štabo vyks ketvirtadienį, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Ceremonijoje planuoja dalyvauti krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius, Estijos ir Latvijos kariuomenių Sausumos pajėgų vadai, Lietuvos kariuomenės pajėgų, padalinių vadovybė.

Iki šiol pajėgoms vadovavęs J.V.Žukas paskirtas į Lietuvos karinio atstovo prie NATO ir Europos Sąjungos pareigas Briuselyje.

A.Leika iki paskyrimo į Sausumos pajėgų vadus ėjo Krašto apsaugos ministerijos Pajėgumų ir ginkluotės generalinio direktoriaus pareigas. Šiame poste jį pakeis pulkininkas Valdas Šiaučiulis.

A.Leika krašto apsaugos sistemoje tarnauja nuo 1991 metų kovo, tarnybą pradėjęs tuometinėje Savanoriškojoje krašto apsaugos tarnyboje. Jis yra vadovavęs LDK Algirdo mechanizuotajam pėstininkų batalionui, Lietuvos vadovaujamai Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupei, ėjęs įvairias vadovaujamas pareigas Lietuvoje ir užsienyje.

Brigados generolas studijavo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, yra baigęs JAV Sausumos pajėgų karo koledžą, Baltijos gynybos koledže Tartu - Vyresniųjų karininkų ir Aukštesniųjų vadų kursus. Jis yra humanitarinių mokslų ir strateginių studijų magistras.

A.Leika apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžiumi, Vyčio Kryžiaus ordino medaliu, kitais krašto apsaugos sistemos, NATO ir užsienio šalių kariuomenių apdovanojimais. Jis yra ir Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos narys, Baltijos gynybos koledžo, JAV Sausumos pajėgų karo koledžo absolventų asociacijų narys. Karininkas yra vedęs, augina dvi dukras ir du sūnus.

Sausumos pajėgų vadą į pareigas skiria ir iš jų atleidžia krašto apsaugos ministras kariuomenės vado teikimu.

Sausumos pajėgos (SP) yra sudedamoji Lietuvos kariuomenės reguliariųjų pajėgų kariuomenės rūšis. SP tikslas – parengti SP karinius vienetus valstybės sausumos teritorijos apsaugai ir gynybai, gebančius dalyvauti tarptautinėse operacijose. Šiuo metu pajėgose tarnauja ir dirba apie 3,5 tūkst. karių ir civilių ir apie 4,3 tūkst. karių savanorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių